Start jij je eigen bedrijf of ben je toe aan uitbreiding en ben je op zoek naar een (nieuwe) bedrijfsruimte? Dan kom je al snel voor de keuze: kopen of huren. Om een goede afweging te maken zetten wij de voor- en nadelen van het kopen en huren van een bedrijfspand voor je op een rijtje, maar eerst…

Begin met een financieel plan

Om te weten hoe je er op dit moment en in de toekomst financieel voorstaat is het belangrijk om een financieel plan op te stellen. Hierin beschrijf je de verwachte omzet, beschikbare financiële middelen en  mogelijke investeringen voor de komende jaren. Houd in dit plan rekening met een eventueel groeiscenario. Verwacht je meer personeel aan te nemen of meer opslag nodig te hebben? Kies dan voor flexibiliteit. Beschik je over voldoende eigen vermogen (vaak 20% van de koopsom) dan is het mogelijk een bedrijfsruimte te kopen. Zo niet dan kun je beter overgaan tot huren.

Locatie, locatie, locatie

Daarnaast is de locatie ook vaak bepalend in de overweging om te kopen of huren. Wil je naar de randstand? Of (net) daarbuiten. Kies je voor een stadscentrum, dorpskern of bedrijventerrein? Ten tweede brengt de perfecte locatie vaak hoge kosten met zich mee of is het niet eens mogelijk om een pand te kopen op een toplocatie en ben je sowieso aangewezen op een huurpand.

Een bedrijfspand huren

Een bedrijfspand huren biedt je veel flexibiliteit. Zo kun je gemakkelijk op- en terugschalen wanneer het goed gaat met je bedrijf, of juist even wat minder. Ook hoef je je geen zorgen te maken over terugkerende kosten zoals onderhoud en loop je geen risico als de marktwaarde daalt. Daarentegen bouw je ook niets op wanneer je huurt. Bekijk alle voor- en nadelen van het huren van een bedrijfsruimte in de tabel hieronder.

Een bedrijfspand kopen

Een investering in vastgoed is vaak een investering die zekerheid biedt. Over het algemeen wordt vastgoed namelijk waard in de loop der tijd. Ook is de maandelijkse huur vaak hoger dan de kosten voor een hypotheek. Echter moet je wel een flink startkapitaal hebben om te kunnen kopen. Alle voor- en nadelen van het kopen van een bedrijfsruimte vindt je hieronder.

Voordeel Nadeel
Een bedrijfspand huren
 • Geen grote investering
 • Geen verlies als het pand minder waard wordt
 • Meer huurmogelijkheden op toplocaties
 • Geen onderhoudskosten
 • Eenvoudig een kleine ruimte huren
 • Meer flexibiliteit
 • Geen winst wanneer het pand meer waard wordt
 • Gebonden aan een (meerjarig) contract
 • Afhankelijk van verhuurder
Een bedrijfspand kopen
 • Investering in de toekomst
 • Meer zekerheid
 • Winst wanneer het pand meer waard wordt
 • Lagere maandelijkse kosten
 • Meer onafhankelijkheid
 • Risico op waardedaling van het pand
 • Grote (onderhouds)kosten zijn voor eigen rekening
 • Startkapitaal benodigd
 • Moeilijk om te kopen op de perfecte locatie

 


Huurkoop van een bedrijfspand

Mocht je toch graag willen investeren in de koop van een bedrijfsruimte maar niet direct de benodigde financiële middelen tot je beschikking hebben, dan is huurkoop een alternatief. Middels een schriftelijke overeenkomst met de koper leg je vast dat je het pand via een betalingsregeling (x aantal termijnen over een periode van x maanden/jaren). Let wel, de verkoper blijft eigenaar van het pand tot de volledige betaling door jou is voldaan (in tegenstelling tot koop of afbetaling) en indien je een betaling niet kunt voldoen riskeer je een boete. Laat je dan ook goed informeren of huurkoop iets voor jou is.

Woning met bedrijfsruimte

Indien je bedrijfsvoering het toelaat kan het ook interessant zijn om een woning met bedrijfsruimte te kopen. Denk bijvoorbeeld aan een winkel of café met een appartement erboven. Als het appartement en de winkel/café ieder een eigen ingang en faciliteiten hebben kun je het pand financieren vanuit je privévermogen én je ondernemingsvermogen.

Huren en kopen combineren

Je kunt er ook voor kiezen om met je privévermogen een pand te kopen en dit zakelijk te verhuren aan je eigen bedrijf. Ook hier heb je een flink startkapitaal voor nodig, maar je profiteert op twee manieren. Aangezien huurprijzen vaak hoger liggen dan de kosten van een hypotheek, profiteer je van de extra inkomsten van de huur én van een eventuele stijging van de marktwaarde.

Waar je uiteindelijk ook voor kiest, zorg dat je je situatie goed in kaart brengt. Zowel privé als zakelijk, zodat je weet wat de mogelijkheden zijn. Daarnaast is het niet onverstandig om de juiste expertise in te winnen. Een bedrijfsmakelaar of hypotheekadviseur voor ondernemers kan je hierbij helpen.

Tags
Marloes Goossens Marketing en communicatie
Marloes Goossens

Meer gerelateerde artikelen

Succesvol personeel werven in 4 stappen

Personeel werven, hoe doe je dat? In dit kennisbankartikel doorlopen wij graag met jou de 4 essentiële stappen voor het...

Verder lezen

HR cyclus

Kortgezegd bevat een HR cyclus alle fases die een werknemer binnen een bedrijf doorloopt, van instroom naar doorstroom ...

Verder lezen

HR cyclus – Instroom

Instroom heeft alles te maken met het aannemen van de juiste medewerker. In dit artikel zoomen we in op een goede ...

Verder lezen

Employer branding

Letterlijk vertaald is employer branding je ‘werkgeversmerk’. Hoe sta jij als werkgever bekend? Waarom zouden ...

Verder lezen

Werkgeversrisico

Werkgeversrisico’s zijn risico’s die komen kijken bij het in dienst nemen van personeel. In dit artikel leggen wij ...

Verder lezen

Wat zijn de maatregelen van de Brexit voor ondernemers?

Op 31 januari 2020 heeft het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaten. De Brexit is daarmee een feit. Heb je ...

Verder lezen