Een arbeidsongeval is een ongeval dat plaatsvindt bij of als gevolg van werkzaamheden. Dat kan zijn in een bedrijf of instelling, op een (bouw)locatie, op het land of boerenerf, bij het werken aan de weg, bruggen, viaducten, op of in het water, et cetera. Kortom, overal waar werknemers aan het werk kunnen zijn. Ongevallen die tijdens woon-werkverkeer plaatsvinden worden niet als arbeidsongevallen aangemerkt.

Goed om te weten!

  1. Een arbeidsongeval waarbij sprake is van ziekenhuisopname, blijvend letsel of overlijden is meldingsplichtig.
  2. Als je een meldingsplichtig arbeidsongeval niet direct meldt, dan kun je hiervoor een boete krijgen van maximaal €50.000.
  3. Onder ‘blijvend letsel’ wordt onder andere verstaan: amputatie, blindheid, of chronische lichamelijke of psychische/traumatische klachten.
  4. Onder ‘ziekenhuisopname’ wordt verstaan dat een slachtoffer in een ziekenhuis wordt opgenomen. Ook een dagopname valt hieronder. Een poliklinische behandeling wordt dus niet als ziekenhuisopname beschouwd.
  5. Een bedrijfsongeval met verzuim langer dan 3 dagen maar zonder ziekenhuisopname is niet meldingsplichtig. Het is wel raadzaam om toch een ongevallenrapport op te stellen met daarop de aard en datum van het ongeval. De Inspectie SZW kan vragen naar een overzicht van deze ongevallen.

Meer weten over een arbeidsongeval en jouw rol als werkgever?

Download hier het e-book 'Een arbeidsongeval op jouw werkvloer? Dit moet je doen!'
Marloes Goossens Marketing en communicatie
Marloes Goossens

Meer gerelateerde artikelen

FAQ coronavirus

Wat betekenen de maatregelen omtrent het coronavirus voor jou en de afspraken met je medewerkers. Wat mag wel, wat mag ...

Verder lezen

Verzuimverzekering kiezen

Een verzuimverzekering is een verzekering die je als werkgever kunt afsluiten bij een private verzekeraar om hoge ...

Verder lezen

Stappenplan verzuimproces

In dit uitgebreide stappenplan verzuimproces lees je precies wat er van jou verwacht wordt op het moment dat je een ...

Verder lezen

Grip op psychisch verzuim

Heb je een eigen onderneming, dan is de kans groot dat ook jij te maken krijgt met psychisch verzuim op de werkvloer. ...

Verder lezen

Psychisch verzuim, wat is dat?

Psychisch verzuim zoals overspannnheid, burn-out, depressie, stress of angststoornissen, wat is het en wat betekent het ...

Verder lezen

Businesscase: psychisch verzuim

In deze businesscase met betrekking tot psychisch verzuim schetsen we een situatie waardoor voor jou als werkgever ...

Verder lezen