Zo haal je de juiste werknemer voor je winkel binnen

Jaarlijks openen duizenden mensen een eigen zaak of winkel. Goed personeel is een belangrijke factor in het succes daarvan. Maar hoe kom je aan goed personeel? Please geeft tips om de juiste werknemer voor je winkel binnen te halen. 

Waar moet je als eerste op letten bij een potentiële kandidaat?

Kijk allereerst écht goed naar het CV.  Het CV wordt soms zo gemakkelijk terzijde geschoven, en dat is vreemd. Want iedere ondernemer weet dat papier geduldig is en dat het internet vol staat met tips hoe je je CV het beste kunt ‘oppimpen’.

Toch zijn er maar heel weinig ondernemers die daadwerkelijk aan een sollicitant vragen om zijn of haar diploma’s mee te nemen naar het gesprek, of om bijvoorbeeld iets te overleggen waaruit zijn of haar kwaliteiten blijken.

Hoe belangrijk is het nabellen van referenties?

Het nabellen van een door de sollicitant opgegeven referentie gebeurt in de regel vaker, maar een check of de opgegeven naam en het bijbehorende mobiele nummer wel toebehoort aan de voormalige direct leidinggevende van de sollicitant … tja, da’s weer een brug te ver. Terwijl het toch heel goed mogelijk is dat de sollicitant het telefoonnummer heeft opgegeven van een bevriende kennis!

Zie het eerder als een ‘reality call’: wat je ook doet, het blijft toch altijd een gok of je de juiste kandidaat hebt aangenomen.

En wat als het toch niet de juiste kandidaat blijkt?

Eén ding is zeker: als je er na verloop van tijd achter komt dat je inderdaad niet de juiste kandidaat hebt aangenomen, dan is het op regelmatige basis voeren van functionerings- en beoordelingsgesprekken van groot belang.

Om te beginnen omdat dit de enige manier is om samen met de medewerker tot een verbetering van het functioneren te komen. En mocht dit een kansloze missie blijken te zijn, dan zijn de functionerings- en beoordelinggesprekken de basis voor de noodzakelijke dossieropbouw om uiteindelijk naar een beëindiging van de arbeidsovereenkomst toe te kunnen werken.

Hoe belangrijk is een goed opgebouwd personeelsdossier?

Zeker sinds de invoering van de Wet Werk en Zekerheid is een zorgvuldig opgebouwd dossier cruciaal. Een tip van onze bedrijfsjurist: “leg de gevoerde gesprekken in het dossier zo zorgvuldig mogelijk schriftelijk vast. Want enkel op basis van ‘vertrouwen’ dat je alles gedaan hebt wat als werkgever in je macht lag, krijg je bij geen enkele rechter ontbinding van de arbeidsovereenkomst gerealiseerd.”

Heb je hulp nodig bij het selecteren van het juiste personeel? Of wil je graag alle administratieve rompslomp rondom personeelszaken uitbesteden? Please helpt je graag. Bekijk hier de voordelen van payroll en lees meer over onze HR dienstverlening.

Gerelateerde artikelen

Groei voorspeld voor detailhandel in 2017

productiviteit medewerkers

10 tips voor lonend klachtenmanagement

Succesfactoren familiebedrijf

Hoe ga je om met ziekte en arbeidsongeschiktheid?

Jaap Wijnings new business developer | Please

Waarom een accountant alléén niet genoeg is

10 tips voor een goede cashflow

Beoordelingsgesprekken afschaffen? Ze zijn waardevol!

Het ondernemersverhaal van Celil Bedrijfsdiensten