Terug naar overzicht

Wat voor ondernemer ben jij?

Wat voor ondernemer ben jij? De Vluchtende, Luie of Lerende? Ondernemerscoach voor zzp’ers en mkb’ers Koen Sieben komt ze alle drie tegen in zijn werk. In de Pleasology rubriek van Please Magazine schrijft hij wat we kunnen ‘leren’ van de Lerende ondernemer. 

De Vluchtende ondernemer vlucht in zijn werk, alles staat in dienst van het bedrijf. De Luie ondernemer is reactief, vaak bang om erop uit te gaan. De Lerende ondernemer is nieuwsgierig naar alles wat tot verbetering leidt. In mijn werk als ondernemerscoach kom ik meestal een combinatie tegen van deze drie types waarbij de Vluchtende ondernemer meestal de boventoon voert. Altijd hard aan het werk, altijd druk, druk, druk. Op zich is daar niks mis mee; veel ondernemers worden op deze manier succesvol. Toch denk ik dat er meer uit het ondernemerschap te halen is waardoor je meer voldoening ervaart en vaak ook meer output genereert.

Jezelf terugtrekken heeft als voordeel dat je vertraagt.

De Lerende ondernemer reserveert bewust tijd om te reflecteren. Dit type ondernemer heeft persoonlijke en zakelijke groei permanent op de agenda staan. Afstand nemen kan bijvoorbeeld door zaken uit te besteden, waardoor tijd ontstaat voor reflectie. Daarin onderscheidt de Lerende ondernemer zich van de Vluchtende en de Luie ondernemer. Ik hoor je al denken: “Ik heb te weinig tijd voor die onzin”. Geloof me, als het niet zou werken, zou ik het niet aanbevelen. Onder de streep gaat tijd maken je tijd besparen en bovenal ook plezier opleveren. Maar ook hier geldt het cliché: de kosten gaan voor de baten uit.

De Lerende ondernemer voegt ook de daad bij het woord en maakt bewust tijd voor reflectie. Dat houdt in: tijd plannen en de stap maken naar stilstaan. Stilstaan lukt niet in een half uur tussen twee vergaderingen door, of even in de kantine. Het vraagt om de waan van de dag echt achter je te laten. Eenmaal uit de waan van de dag ontstaat vanzelf de beweging om terug te kijken (evalueren; hoe heb ik het gedaan?) en vooruitkijken (doelstellingen; wat ga ik de komende tijd doen?).

Reflecteren kun je op verschillende manieren doen. Je kunt het alleen doen: boek een B&B of hotel en sluit jezelf af voor de buitenwereld. Je kunt het echter ook gezamenlijk met vergelijkbare ondernemers doen. Sommige ondernemers doen het één keer per jaar, anderen doen het vaker, al dan niet begeleid door een facilitator. Jezelf terugtrekken heeft als voordeel dat je vertraagt en dus ontspant. En de beste ideeën en inzichten ontstaan vaak wanneer je ontspant. Veel wereldleiders, ondernemers en wetenschappers beamen dit. Samen met andere ondernemers reflecteren heeft als voordeel dat je vragen en inspiratie van anderen krijgt waar je zelf blind voor bent (geworden). Je hoeft het wiel niet zelf uit te vinden. Andere ondernemers hebben vaak al ervaring of contacten voor je en kunnen de benodigde kritische vragen stellen. Een combinatie van afzonderen en gezamenlijk reflecteren is het meest ideaal, het levert meer op dan de som der delen. Dit is mijn persoonlijke ervaring, evenals de ervaring van deelnemers die dit type reflectie hanteren in mijn ‘focus op groei’-bijeenkomsten.

Als ondernemer houd je van bouwen, creëren en groeien, daar ben je waarschijnlijk ondernemer voor geworden. Toch zorgt de waan van de dag er vaak voor dat je alleen maar ‘productie’ draait en je wegraakt van je oorspronkelijke drijfveer. De Lerende ondernemer zorgt ervoor dat bouwen, creëren en groeien op de agenda staat.

Koen Sieben
Ondernemerscoach voor zzp’ers en mkb’ers