Voorkom psychisch verzuim met hersentraining

Psychisch verzuim komt steeds vaker voor. Vorig jaar was 1 op de 3 verzuimgevallen van psychische aard, zo blijkt uit het onderzoek Arbobalans 2016, van TNO. Waaraan is deze ontwikkeling te wijten en hoe kun je psychisch verzuim voorkomen?

Altijd ‘aan’

Whatsapp, e-mail, Twitter, Facebook en LinkedIn. Via deze en andere kanalen worden we dagelijks gebombardeerd met een enorme hoeveelheid informatie. Als ondernemer, is dat niet anders. Je staat met veel mensen in contact en waarschijnlijk ben je (bijna) 24/7 bereikbaar. Inmiddels beschikt vrijwel iedereen over een smartphone, tablet of laptop met 4G. We verwachten dan ook dat iedereen, altijd en overal bereikbaar is. Enkele jaren geleden was dit veel minder vanzelfsprekend.

Psychisch plafond

We zijn in een stroomversnelling terechtgekomen. En als van nature competitieve wezens willen we de werkdruk en de concurrentie het hoofd kunnen bieden. We laten ons dan ook gemakkelijk meeslepen in de hectiek en staan altijd ‘aan’. De snelheid waarmee we door het leven gaan is de afgelopen jaren dan ook flink toegenomen. We gaan vaak sneller dan ons brein aankan. Het gevolg? We zijn eerder gestrest en ‘burned-out’. Het lijkt wel alsof we het plafond van ons menselijk kunnen hebben bereikt. De emmer is letterlijk vol. De uitkomst van het onderzoek Arbobalans 2016 van TNO is dan ook niet geheel verrassend.

De oplossing?

De meest voor de hand liggende oplossing is om regelmatig bewust offline te gaan. Geen mail, geen smartphone, maar even volledig ‘uit’. Ook yoga en mindfullness kunnen een uitkomst bieden. Is dit niet voor jou weggelegd? Dan kun je ook kiezen voor een alternatief, namelijk hersentraining. Door je perceptueel cognitieve vaardigheden te trainen, oftewel de manier waarop je waarneemt, ben je in staat om grotere hoeveelheden informatie sneller te verwerken. Hierdoor vult de spreekwoordelijke emmer zich minder snel.

Hersentraining

Topsporters en piloten gebruiken hersentraining al om hun prestaties te verhogen. Zo leren zij in een splitseconde belangrijke beslissingen te nemen. Maar ook ondernemers zoals je (en je personeel) kunnen baat hebben bij hersentraining. Door je hersenen te trainen leg je nieuwe verbindingen tussen je hersencellen. Je ‘vernieuwt’ als het ware je brein. Het resultaat? Verhoogde efficiëntie, meer mentale rust, concentratie en focus.

Hoe werkt het?

Hersentraining komt in meerdere vormen en kan uiteraard onder begeleiding. Maar je kunt ook zelf aan de slag. Begin met het vermijden van automatisme. Daag je hersenen uit! Neem een andere route naar je werk, ga winkelen zonder boodschappenlijstje en poets je tanden in een andere volgorde. Het lijken wellicht zinloze dingen, je denkt er immers niet over na. En dat is precies waar je winst kunt boeken. Denk hier wél over na, verval niet in automatisme zet je hersenen aan het werk.

Als juridisch werkgever nemen wij alle zorgen uit handen van onze opdrachtgevers wanneer een medewerker zich ziekmeldt. Wij hebben een interne afdeling verzuim en adviseren je graag. Neem gerust contact met ons op via info@please.nl of bel naar 0492 388 888. Wil je weten wat er allemaal komt kijken bij een verzuimtraject? Bekijk dan eens het artikel met bijbehorende flowchart “Een zieke werknemer, wat nu?” 

Gerelateerde artikelen

Seizoenskrachten inzetten? Hier moet je op letten

Please breidt HR dienstverlening uit

Goed nieuws voor winkeliers, fysieke winkel blijft hot

minimumloon horeca | Please

5 tips om je horecapersoneel tevreden te houden

Is jouw koffie de beste van Nederland?

Klanten die niet betalen, wat doe je niet?