Terug naar overzicht

Vijf valkuilen voor horecaondernemers

Rob Kunstt, horecaspecialist bij Please: “Veel horecaondernemers gaan ‘soepel’ om met het inschakelen van personeel. Soms iets té soepel, weten wij uit ervaring. Zo laten ze werknemers zonder contract proefdraaien of houden ze zich niet aan werktijden voor jonge medewerkers. Oppassen, want het over het hoofd zien van regeltjes kan je flink wat geld kosten.” Daarom: 5 missers die horecaondernemers regelmatig begaan. 

Valkuil 1: Te snel een jaarcontract aanbieden

“Met stip op 1: bij de start van je nieuwe horecaonderneming direct medewerkers aannemen op een jaarcontract. Bedenk dat alles nog moet ontstaan en dat hoe goed je je best ook doet, succes niet verzekerd is. Breid je team ook liever langzaam uit, in plaats van direct met een volledige crew te starten.”

Valkuil 2: Medewerkers achterwacht niet uitbetalen

“Bij verwachte drukte extra medewerkers oproepen, en die weer naar huis sturen als die drukte uitblijft. Medewerkers die aanwezig zijn, dien je wettelijk minimaal 3 uur uit te betalen. Of ze nu gewerkt hebben of niet. Tenzij er iets anders afgesproken is, maak dus vooraf duidelijke afspraken.”

Valkuil 3: Nieuwe mensen ‘zwart’ laten meedraaien

“Een afwasser een avondje ‘op de proef’ laten meedraaien, zonder hem of haar als werknemer aan te melden. Hij of zij breekt een wijnglas en snijdt zich lelijk. Jij bent aansprakelijk en draait op voor de ziektekosten. Daarnaast moet je als werknemer oppassen omdat medewerkers officieel recht hebben op een contract voor onbepaalde tijd als er niets op papier is vastgelegd.”

Valkuil 4: Inzetten jong personeel

“Te jonge mensen inzetten om op loonkosten te besparen. Voor medewerkers jonger dan 16 gelden allerlei nadere regels. In het arbeidsrecht ben je vanaf de 16 jaar pas “volwassen” Dat kan vervelende verrassingen opleveren bij een controle door de Arbeidsinspectie.”

Valkuil 5: Negeren Arbeidstijdenwet

“Geen goede afspraken maken over arbeidstijden. Zo bepaalt de Arbeidstijdenwet dat een werknemer recht heeft op 30 minuten pauze bij een shift van 5,5 uur of langer. Is de werknemer jonger dan 18 jaar, dan heeft hij al na 4,5 uur werken recht op een pauze. Ook mag een shift niet langer zijn dan 12 uur en mag een werknemer per 16 weken niet meer dan gemiddeld 48 uur per week werken. Dit zijn dwingendrechtelijke regelingen die niet door een mondelinge afspraak met je medewerkers opzij gezet kunnen worden. En o ja, deze wet geldt ook voor stagiairs en uitzendkrachten.”

Heb jij advies nodig omtrent wet- en regelgeving voor jouw horecazaak? Neem gerust contact op met onze adviseurs.