Terug naar overzicht

Tips: Zo haal je het meeste uit je drukke zomerterras

De meeste horecaondernemers hebben het terrasmeubilair inmiddels uit de winterstalling gehaald. In theorie ben je als ondernemer dus klaar voor het echte zomerweer. Maar is dat zo? Is het personeel er klaar voor, is de voorraad op orde en is de inrichting van je terras optimaal? Alleen dan kun je optimaal rendement halen uit je terras. Please zette een aantal handige tips en tricks voor je onder elkaar om het meeste uit je drukke zomerterras te halen. 

Tip 1: Goed kijken

Getraind personeel is goud waard! Goed kijken wordt gezien als basis van goed gastheerschap, en daarin kun je je personeel trainen. Dus geen zorgen over lege glazen, vieze tafels of servetjes op de grond. Ook ziet getraind personeel het direct wanneer klanten klaar zijn om af te rekenen of wanneer ze misschien nog wel een drankje willen.

Tip 2: Goede menukaart

Met een goede menukaart die niet teveel keuzes biedt maak je het niet alleen je gasten makkelijker, maar ook jezelf. Stel een menu samen dat past bij de onderneming, dus bepaal wat je graag verkoopt aan je gasten. Benadruk dit vervolgens op de menukaart door er bijvoorbeeld een afbeelding bij te plaatsen, of het gerecht in een speciaal kader te zetten, maak het zichtbaar! Maar houd ook de trends in de gaten. Consumenten willen tegenwoordig graag lokale producten proeven, zoals een lokaal biertje op de tap.

Tip 3: Zien eten, doet eten

Dit opperen horecaprofessionals. Presenteer je gerechten dus zo aantrekkelijk mogelijk. Als klanten goed gepresenteerde bestellingen van andere klanten voorbij zien komen, dan zul je zien dat iedereen ineens trek heeft in die borrelplank. Het hoeft overigens geen probleem te zijn wanneer je keuken niet is ingericht op uitgebreide gerechten. Ga met je leveranciers aan tafel hoe je de keuken toch hierop kunt inrichten. Denk bijvoorbeeld aan voorgegaard vlees. Handig voor als je maar een kleine keuken hebt. Bovendien kun je dan ook nog sneller uitserveren. Dubbele winst dus!

Tip 4: Korte looplijnen

De routing van je onderneming bepaalt voor een groot deel de efficiëntie op de werkvloer. Een goede tafelopstelling zorgt ervoor dat het personeel eenvoudiger kan manoeuvreren door de zaak. Door ‘korte looplijnen’ loopt het personeel de snelste route van keuken naar klant. Maar ook voor de klant is routing belangrijk. Klanten vinden het prettig wanneer zij door een goede ‘bewegwijzering’ snel het toilet kunnen vinden of weten waar de kassa is.

Tip 5: Feiten inzichtelijk maken

Tot slot kun je je personeel motiveren door bepaalde zaken inzichtelijk te maken voor ze. Door informatie en cijfers te delen met het personeel zullen zij enthousiast worden en een tandje bij willen zetten. Denk daarbij aan verkoopcijfers of de gemiddelde besteding van een tafel. Wanneer personeel de cijfers kennen zullen ze dit willen verbeteren.

Een aantal professionals uit het horecavak deelden op Misset Horeca hun expertise op dit vlak. Please heeft daarnaast ook nog een aantal tips hoe je als horecaondernemer de drukke dagen zonder personeelszorgen doorkomt. Uiteraard kunnen onze adviseurs hier ook bij helpen, neem dus gerust contact op met ons op.