Theaterdirecteur Victoria Ruijs over haar familiebedrijf

Victoria Ruijs is 32 en sinds kort staat ze aan het hoofd van Hotel Theater Figi in Zeist. Figi is een echt familiebedrijf. Victoria is de derde generatie aan het roer van dit theater dat dit jaar precies honderd jaar in handen is van één familie. Voor Please Magazine schreef zij een column hoe het is op te groeien in een familiebedrijf en vertelt zij over haar plannen met het theater. 


Victoria Ruijs: Wil je later ook directeur van Figi worden?’ Mijn antwoord als kind was simpel. ‘Eerst wil ik zelf in het theater staan en daarna, als ik groot ben, wil ik ook theater- en hoteldirecteur worden.’ Het was en is trouwens een logische vraag voor een Ruijs uit Zeist.
In 1917 werd de banketbakkerij en lunchroom van George Figi overgenomen door de broers en zussen Ruijs. De eerste generatie bouwde zelf het theater in 1925, echte cultureel ondernemers. Het hotel werd langzaam uitgebreid, er kwam zelfs elektriciteit en stromend water!

100 jaar geschiedenis

In de jaren ’60 nam de volgende generatie, die van mijn vader, ooms en tante, de leiding in het bedrijf over. Nu is het de beurt aan mijn generatie, en sinds 1 oktober ben ik de eerste vrouwelijke directeur van de Figi Groep. Mijn opdracht luidt eenvoudigweg: loods Figi succesvol haar tweede eeuw in.

Ruijs en Figi zijn dus al 100 jaar met elkaar verbonden. Elk lid van de familie draagt z’n steentje bij, dat krijgen wij van huis uit mee. Als directeur, adviseur, stagiair, medewerker, commissaris of aandeelhouder. Iedereen heeft een plekje in het geheel. Dit familiegevoel, samen werken voor onze gasten, is ook de topprioriteit voor en van onze medewerkers. Het maakt niet uit of je eigenlijk in het restaurant werkt, of ‘achter’ bij sales: als het druk is in bijvoorbeeld de bioscoop, dan help je je collega’s daar.

Anders dan vorige generaties

Gaat de derde generatie het anders doen dan de vorige generaties? Vast en zeker, maar wij blijven ondernemers in cultuur en gastvrijheid. Ik start nu met de realisatie van een nieuw concept. Natuurlijk kijken wij altijd naar de wensen en behoeftes van onze bezoekers. En in de komende periode gaan we kijken hoe we ons theater, hotel en congrescentrum nog beter daarop kunnen aanpassen. Een tipje van de sluier: het hele bedrijf gaat meer ‘theater’ ademen en een open indeling krijgen. Daarom starten we ook meteen met een verbouwing begin 2017.

En mijn advies voor ondernemers die met familie werken? Ik ben pas net begonnen, maar één ding is duidelijk: samen win je de wedstrijd!

Meer verhalen lezen van ondernemers? Bekijk dan onze pagina over Please Magazine.

Gerelateerde artikelen

Horeca moet aantrekkelijker worden voor werknemers

Werk | Please

Blog van onze backoffice-expert

Personeel met schulden kost geld

Gebouw | Please

Please sluit nieuwe cao af

Opleiding en ontwikkeling voor je medewerkers