Terug naar overzicht

Teamsamenstelling op basis van instrumenten

Heb je jezelf weleens afgevraagd hoe jouw team eruit zou zien als het een orkest was? Wie zou dan welk instrument bespelen en waarom? De meeste mensen kennen wel de kleurentypologieën, waarbij 4 kleuren elk staan voor een bepaald type. Maar in de praktijk zijn er weinig mensen die volledig voldoen aan de beschrijving van 1 kleurtype. Vaak gaat het om een mix. Bij muziekinstrumenten heb je meer keus en meer ruimte voor nuances. Op die manier stel je heel gericht een ‘zakelijk orkest’, oftewel team samen. Wat mist er nog in jouw team? 

De blazers

Ben je een blokfluit, dan wil je graag snel resultaat zien. Heb je juist wat meer geduld en bereik je veel door hard werken? Dan ben je meer het type hobo of fagot. Deze zogenaamde houtblazers hebben gemeen dat ze meegaande persoonlijkheden zijn. Ben je wat extraverter dan ga je meer in de richting van een koperinstrument. Maar let op, want koperblazers reageren weer impulsiever! Ze hebben minder zelfdiscipline en zijn gevoeliger voor groepsdruk. Een team vol trompetten, tetteren flink van de daken, maar presteren als team waarschijnlijk minder.

De strijkers

Strijkers gaan op in een groep, maar zijn tegelijkertijd ook wat afstandelijker en meer op zichzelf. Soleren bezorgt ze stress. Dat klinkt niet echt aantrekkelijk, maar ze zijn juist ideaal voor in je team aangezien het gedisciplineerde, harde werkers zijn. De stille krachten op de achtergrond. Betrouwbare vakmensen die niet per se op de voorgrond willen staan, maar die je wel keihard nodig hebt. Hier kun je er dus niet snel teveel van hebben.

Tokkelaars

Ben je een dromerig type? Dan lijk je het meest op een harp of een klassieke gitaar. Ze houden van creativiteit, zijn meer bezig met (toekomst)visies dan de ‘to-do-list’ van vandaag. De elektrisch gitarist houdt wel van een solo en staat juist wel graag in het middelpunt. Meer een extraverte verkoper dus. Terwijl de basgitarist meer het type strijker is, iemand die houdt van repeterend werk en meer de mentaliteit heeft van ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’. Verder is voor de sfeer het type mandoline altijd welkom. Voor de vrolijke noot. Iemand met humor die niet altijd alles heel serieus neemt maar begrijpt dat er af en toe gewoon gelachen moet worden.

Trommelaars

Tot slot de stoere jongens en meiden. Het is niet verrassend, maar trommelaars zijn extravertere types. Soms misschien wat nerveus of rusteloos. Ze hebben veel nieuwe uitdagingen nodig, laten zich niet teveel het ritme van een ander opleggen. Zorg dat deze mensen zich dus flink uit kunnen leven en zich in een project kunnen vastbijten. Trommelaars geven graag het ritme aan en het is net zoals in een band, daar moet je er niet teveel van hebben.

Ben je in je hoofd al muziekinstrumenten aan het uitdelen aan de mensen in je eigen team? Mooi, dan is onze opzet geslaagd. Ga er als dirigent eens goed voor zitten als je uitbreiding nodig hebt of nog niet de juiste bezetting hebt. Het samenstellen van een denkbeeldige orkest is een mooie metafoor om tot inzicht te komen wie of wat er nog ontbreekt in jouw ideale team.

Veel succes bij het componeren!