Terug naar overzicht

Roy Hendriksen – gezonde voeding en topprestaties

Gezonde voeding is essentieel voor het leveren van topprestaties op het voetbalveld, volgens Roy Hendriksen (48). Sinds 2016 is hij hoofdtrainer van Helmond Sport, waar Please trotse shirtsponsor van is. Voor Please Magazine schreef Roy een column over het stimuleren van de vitaliteit van zijn team door het aanbrengen van structuur en bewustwording van hun voeding. Misschien ook een idee voor jou als ondernemer? 

Gezonde voeding belangrijke pijler

“Begin 2016 startte ik als nieuwe hoofdtrainer bij Helmond Sport. Het eerste wat je in zo’n geval doet is kennismaken met de organisatie en die op alle relevante onderdelen goed in kaart brengen. Want als je over topsport praat, dan horen daar ook de juiste voorwaarden en faciliteiten bij. Al snel kwam ik erachter dat de organisatie nog helemaal niets deed op het gebied van voeding. Dat verbaasde mij nogal, want goede voeding is een belangrijke pijler onder sportieve topprestaties. Ik ben daar dus meteen mee aan de slag gegaan. Via de club kwam ik in contact met een filiaalleider van supermarktketen Jumbo in Helmond. Hij snapte wat ik wilde en nodigde me meteen uit om samen met hem door de winkel te lopen, om te kijken of er voldoende producten en supplementen in de schappen lagen om een topsportdieet op te baseren. Dat bleek het geval. Deel 1 van de missie geslaagd.”

Geen suikers en additieven

“Sinds een jaar eten onze sporters een ontbijt en lunch van alleen gezonde producten, zonder suikers en additieven, afgestemd op het zo goed mogelijk in conditie brengen van het lichaam. Na trainingen en wedstrijden zijn nu standaard kwark en yoghurt beschikbaar om de eiwitten weer aan te vullen en Yanga Sport Water (proteïne, shakes en siroop) om het herstel te bevorderen. Bij het samenstellen van dit dieet hebben we uiteraard gebruikgemaakt van de adviezen van diëtisten en sportartsen, zodat we nu goed weten wat nodig is en wat effect heeft. Niet minder belangrijk: we hebben ook de cateraar van de club meegenomen in dit verhaal. Die zorgt ervoor dat er op de wedstrijddag en de dag ervoor een supergezonde, koolhydraatrijke maaltijd beschikbaar is.”

Resultaat

“Wellicht vraagt je je als lezer nu af, en? Helpt het? Natuurlijk is het niet zo dat er een een-op-een verband is tussen goede voeding en sportieve prestaties op het veld. Daarvoor is voetbal een te ingewikkeld spelletje. Het omgekeerde is echter wel waar. Zonder goede voeding kun je onmogelijk presteren. Vandaar dat we, zeker bij onze jongere spelers, zoveel mogelijk structuur willen aanbrengen en ze bewust willen maken van wat goede voeding is.”

Ook een idee voor ondernemers

“Misschien is dit ook een idee voor ondernemers. Ik kom geregeld bij bedrijven en als ik dan naar het aanbod in de kantines kijk, is dat niet altijd even verantwoord. Wellicht zeg je, ik serveer wat mijn medewerkers willen. Ik zeg dan, ook sporters zijn niet altijd zomaar bereid hun eetpatroon te wijzigen. Totdat je ze meeneemt in je doelstellingen en ze na verloop van tijd het effect gaan voelen op hun eigen gestel en fitheid. Als ik nu kijk naar het gewicht en het vetpercentage van onze spelers, dan heeft Helmond Sport hiermee een hele belangrijke stap gezet. Niets let jou die stap ook te zetten!”

Lees meer interessante columns van diverse professionals in het Please Magazine. Ontvang ons magazine ieder half jaar gratis of bekijk het online. Schrijf je nu in.