Terug naar overzicht

Premier Rutte roept op tot hogere lonen in 2018

Gisteren presenteerde demissionair Minister Dijsselbloem van Financiën de rijksbegroting en de bijbehorende miljoenennota. Een begroting zonder ingrijpende nieuwe plannen voor het komende jaar. Toch was de boodschap in de troonrede duidelijk: niet iedereen merkt de economische groei in het dagelijks leven, en dat moet volgens Premier Rutte in 2018 veranderen. Hij roept op tot hogere lonen.

Geen Algemene Politieke Beschouwingen vandaag

De derde dinsdag van september: Prinsjesdag. Het was ook dit jaar een dag vol traditie. De koets, de troonrede, de hoedjes en het koffertje. Vandaag is echter anders dan anders. De jaarlijkse Algemene Politieke Beschouwingen, die Prinsjesdag doorgaans opvolgen, vinden niet plaats. Er is immers niets om te beschouwen. De rijksbegroting bevat niet of nauwelijks drastisch nieuwe plannen. Dat is de taak van het nieuwe kabinet, niet die van het demissionair kabinet. Tot die tijd hervat de Tweede Kamer haar reguliere debatten. Pas als er een nieuwe regeringsverklaring is, neemt de Tweede Kamer de plannen onder de loep.

Troonrede

De troonrede was dan ook kort, erg kort, en met name optimistisch over de huidige economie. Herhaaldelijk benadrukte de koning dat het goed gaat met de onze economie: “Meer mensen hebben een baan. Meer mensen kopen een huis. Ondernemers investeren meer. En we zien na moeilijke jaren weer een bloeiende economie en een gezonde schatkist.” Maar te weinig mensen merken dit in hun dagelijkse leven, zo luidde de toespraak van Koning Willem-Alexander. “Het is daarom belangrijk dat meer mensen gaan profiteren van de economische voorspoed.”

Oproep aan werkgevers

En daar heeft de politiek de hulp van werknemer en werkgever bij nodig. Na afloop van de troonrede lichtte premier Mark Rutte deze kort toe. Hij onderstreepte nogmaals de economische groei en dat de politiek ervoor gaat zorgen dat alle groepen hiervan zoveel mogelijk gaan profiteren. Maar, zegt Rutte: “Er ligt ook een verantwoordelijkheid bij de werkgevers en de werknemers. Nu het beter gaat dat ook in de loonstijging voelbaar wordt dat Nederland er beter voor staat.”

Wat doet de politiek?

De regering belooft behoud/stijging van de koopkracht, maar uit de miljoennota blijkt dat alsnog 1 miljoen Nederlanders er op achteruit zullen gaan. Met name gepensioneerden en mensen met een uitkering. Voor andere groepen neemt de koopkracht minimaal toe. De taak om daadwerkelijk iedereen te laten profiteren van de bloeiende economie wordt dus bij werkgevers neergelegd. Maar met het oog op een mogelijke verhoging van het lage btw-tarief van 6% naar 8%, de onbeantwoorde vraag naar een goede balans tussen flex en vast op de arbeidsmarkt en natuurlijk het stuklopen van het overleg tussen vakbonden en werkgeversorganisaties, moet nog maar blijken of werkgevers massaal gehoor zullen geven aan de oproep van Rutte.

Lees ook de blog van onze algemeen directeur – Hans van de Ven over het stuklopen van het polderoverleg.