Terug naar overzicht

Payroll blijft belangrijke banenmotor voor mkb

Please heeft in 2012 een omzetstijging van 14,4% gerealiseerd ten opzichte van 2011. Daarmee continueert de payroll organisatie de groei in de voorgaande jaren. Volgens Please is de omzetstijging vooral het resultaat van de hoge tevredenheid van opdrachtgevers en de specifieke focus op mkb-bedrijven tot 10 medewerkers. Payroll blijft dus een belangrijke banenmotor voor het mkb.

Juist deze ondernemingen hebben momenteel veel behoefte aan flexibiliteit. Please is vooral goed vertegenwoordigd in de sectoren bouw (17,2 % marktaandeel), horeca (15,1%) en detailhandel (7,6%).

Toename payrolling

Zowel in de bouw als horecabranche nam het gebruik van payrolling sterk toe. In beide branches boekte Please een omzetstijging van ruim 30% ten opzichte van 2011. Vooral kleinere ondernemingen maken in toenemende mate gebruik van payrolling omdat het in dienst hebben van veel vaste krachten een te groot risico vormt als er een plotselinge daling in de omzet optreedt. Volgens Hans van de Ven, directeur van Please hebben vooral veel horecabedrijven momenteel last van zwaar weer.

Van de Ven: “Ondernemers in deze branche moeten uiterst creatief zijn om hun omzet op peil te houden. Voor horecabedrijven is payrolling dan een welkome oplossing. De ondernemer besteedt het juridisch werkgeverschap aan ons uit, en kan zich vervolgens volledig focussen op het ondernemerschap.”

9+

Please groeide de afgelopen 12 jaar uit tot een van de grootste payroll organisaties van Nederland. Het aantal opdrachtgevers nam in 2012 met 12,8% toe tot 698. Het aantal Please-medewerkers steeg met ruim 22,6% ten opzichte van 2011 (van 5300 naar 6500 medewerkers). Gemiddeld gaven opdrachtgevers Please een 8,7 als rapportcijfer voor de dienstverlening. Een van de doelstellingen van het bedrijf voor het komende jaar is om de klanttevredenheid naar een 9+ niveau te brengen.

Steeds vaker vast contract

De directie van Please wil en kan op dit moment nog geen uitspraken doen over de verwachte resultaten in 2013. Door de aanhoudend slechte economie hebben veel mkb-bedrijven het zwaar. Dit is vooral terug te zien in het teruglopen van de omzet van Please in de transport & logistiek branche (-14,1%) en de detailhandel (-7,5%). Consumenten besteden minder en daardoor is er ook minder bevoorrading nodig. Ook zag de onderneming een daling van de werkgelegenheid bij schoonmaakbedrijven in 2012 (-5,9%) ten opzichte van 2011. Een opvallende stijging is juist waar te nemen in de sector industrie; daar realiseerde Please een omzetgroei van 11,3% ten opzichte van 2011.

Banenmotor

Please wil zich in 2013 ook actief blijven inzetten in de lobby voor payrolling als belangrijke banenmotor voor het mkb, een discussie die zij in 2012 actief voedde door tijdens de verkiezingen campagne te voeren met het platform “Payroller van de Arbeid” (PayvdA). Volgens de payroll organisatie staan flexibele arbeidsovereenkomsten ten onrechte in een kwaad daglicht, met name bij de vakbonden.

Van de Ven: “Zij lijken niet in te zien dat payrolling juist banen creëert. Daar komt bij dat wij medewerkers ook steeds vaker een vast contract geven. Payrollen is bij Please allang niet meer uitsluitend voor tijdelijke contracten.”