Terug naar overzicht

Kerstspeech voor je medewerkers? Dit zijn de Do’s & Don’ts

Bij Please wordt onze kerstavond traditiegetrouw afgetrapt met een speech van de directie. Een heerlijk moment: iedereen samen, een lach en soms een traan, terugkijken en vooruitblikken en daarna een avond vol hapjes en drankjes voor de boeg. Tenminste… zo gaat het meestal. Maar wat is het een raar jaar. Alles is anders, ook de kerstviering. Dat zal voor jouw bedrijf niet anders zijn. Toch zijn er genoeg andere manieren om ‘gewoon’ een (soort van) kerstspeech te geven. Heb je nog geen idee hoe je dat dit jaar het beste aanpakt? Ik help je op weg met de do’s en don’ts voor een goede kerstspeech!

Do: Geef hoe dan ook een kerstspeech

Sommige werkgevers zijn van nature goede sprekers en knallen er ieder jaar moeiteloos een leuke kerstspeech uit. Sommige werkgevers zien het helemaal niet zitten en slaan het dan ook graag over. Wat mij betreft harstikke jammer. Want ook al ben je niet zo’n spreker, medewerkers waarderen het enorm als je hen even toespreekt en prestaties, successen en ambities deelt. Zo’n moment versterkt het teamgevoel.

Ook al ben je niet zo’n spreker, medewerkers waarderen het enorm als je hen even toespreekt

Dit jaar is het wat uitdagender om een speech te geven omdat je misschien niet ‘live’ samen bent. Maar dat wil niet zeggen dat je geen speech kunt geven. Neem een korte video op met jouw speech. Gewoon met je mobiele telefoon. Of maak je kerstavond digitaal! Plan een moment, bel allemaal in via Zoom, Teams of Facetime, pak er een drankje bij en maak er wat leuks van met een gezellige kerstbingo of -quiz bijvoorbeeld. En voor je van start gaat pak jij jouw moment voor de speech.

Do: Ben jezelf!

De allerbelangrijkste tip: ben jezelf! Klinkt easy, maar het is moeilijker dan je denkt. Speel geen rol, doe niemand na, maar geef je personeel de beste versie van JOU! Van hún directeur of leidinggevende. Gebruik dus ook je eigen woorden, vertel je eigen verhaal en deel je oprechte gevoelens.

Don’t: Te veel focussen op (tegenvallende) cijfers en targets

Dit jaar is hét moment om eens wat minder over de jaarcijfers, targets en doelen te praten. Voor velen is het namelijk geen rooskleurig jaar geweest. Dus waarom dit nog eens extra benadrukken? Laat vooral je hart spreken. Kerst is een vrolijk feest en preken horen thuis in de kerk. Houd het fris en fruitig. Je hoeft niet te imponeren, zorg vooral dat je warmte overdraagt. Spreek je waardering uit en benoem waar je echt naar uitkijkt komend jaar.

Dit jaar is hét moment om eens wat minder over de jaarcijfers, targets en doelen te praten

Do: Maak het levendig!

Zoals ik al zei is het belangrijk om je eigen verhaal te vertellen. Houd daarbij wel in gedachten dat ‘delen’ en ‘meenemen’ iets anders is dan ‘praten over’. Vertel gedetailleerd. Geef kleur en geur aan je verhaal en zorg dat je mimiek en houding meedoen. Maak het levendig! Spreek mensen persoonlijk aan, benoem die leuke anekdote en zoom in op gevoel.

Don’t: Een speech van een half uur

Anekdotes zijn leuk, maar om de aandacht van je medewerkers vast te houden zeg ik: keep it simple! Het hoeft niet lang of moeilijk. Bereid je speech goed voor en start met een brainstorm: schrijf alle kleine stukjes, herinneringen, anekdotes van het verhaal dat je wilt vertellen op papier. Vervolgens ga je schrappen. Probeer ongeveer 750 woorden aan te houden. Vijf à tien minuten ‘vollullen’ is écht meer dan genoeg, geloof me. Kies het goede moment om te starten met je speech (als iedereen is opgewarmd, maar nog niet is uitgeblust) en sluit je speech kordaat af. Probeer niet teveel hulpmiddelen te gebruiken. Straal zelf!

Bereid je speech goed voor en start met een brainstorm

Ik ben erg benieuwd hoe we het dit jaar bij Please precies gaan doen. Gelukkig laat Please geen moment onbenut om iets te organiseren. Wij hebben dit jaar gekozen voor een digitale kerstborrel waarbij we in teamverband gaan strijden om ‘de winst’. Uhm, watte? Ja, meer weten wij ook nog niet! Ze houden ons in spanning! Ik heb er in elk geval superveel zin in! En hopelijk mogen wij ook dit jaar gewoon weer genieten van een kerstspeech van onze directie.

Tot slot wens ik iedereen hele fijne feestdagen en bovenal een heel gezond, gelukkig en succesvol 2021!