Terug naar overzicht

Je gaat payrollen, hoe leg je dat je medewerker(s) uit?

Stel. Je hebt als bedrijf de keus gemaakt om over te stappen naar een payrollconstructie. Daar moet je je medewerkers natuurlijk over inlichten. Wat gaat er veranderen? En hoe werkt dat eigenlijk, zo’n payrollconstructie? Wij beantwoorden de 5 meest prangende vragen van medewerkers alvast voor je, maar eerst…

Verandering behoeft aandacht

Hoewel er met name zaken op de achtergrond veranderen voor je personeel als jij beslist om te gaan payrollen, kan verandering  voor onrust zorgen. Of het nu gaat om personeel in vaste dienst, met een tijdelijk contact of nieuwe medewerkers. Het is belangrijk dat je even de tijd neemt om alle feiten helder op een rij te hebben als je de medewerkers gaat inlichten. Verplaats je in de medewerker en ga na welke onzekerheden hij of zij kan hebben.

1. Veranderen mijn arbeidsvoorwaarden?

Nee, een payrollmedewerker heeft recht op alle arbeidsvoorwaarden die gelden bij zijn of haar opdrachtgever. Daarnaast dient een payrollbedrijf een adequaat pensioen te bieden, indien er geen verplicht pensioen van toepassing is. Daarnaast kunnen ondernemers, dankzij de schaalgrootte van een payrollbedrijf vaak leuke extra’s bieden zoals opleidingsmogelijkheden en andere collectieve arbeidsvoordelen. Zo gaat de medewerker vaak zelfs op vóóruit!

2. Bij wie ben ik in dienst en heeft dat gevolgen voor mijn salaris?

Oké, een medewerker is juridisch gezien in dienst bij de payrollorganisatie. Zij stellen onder andere een juridisch juist contract op, zorgen voor een juiste loonadministratie en betalen het salaris. Op de hoogte van het salaris van de medewerker heeft een payrollorganisatie geen invloed. Dat bepaal jij als ondernemer gewoon zelf. De payrollorganisatie bewaakt enkel een correcte navolging van wet- en regelgeving. Zo hanteren zij altijd het wettelijk minimumloon en controleren ze of de juiste cao wordt toegepast. Wil je je medewerker een hoger salaris bieden dan het wettelijk minimum, dan kan dat uiteraard.

3. Kan ik sneller ontslagen worden met een payrollcontract?

Geruchten gaan dat medewerkers sneller ontslagen kunnen worden met een payrollcontract. Dat is echter niet waar. Payrollmedewerkers hebben recht op alle arbeidsvooraarden als ware hij/zij in directe dienst van de opdrachtgever. Dit betekent dat ook de standaard ketenregeling van 3 contracten in 3 jaar van toepassing is. Een reden voor sneller ontslag is er in principe juridisch gezien nooit binnen een payrollconstructie.

4. Hoor ik er nog wel bij?

In het geval een deel van de collega’s wel en een deel van de collega’s niet binnen een payrollconstructie vallen, kan het gevoel ontstaan er niet echt bij te horen. De meeste ondernemers zien dat zelf helemaal niet zo en het is dus zaak om de medewerkers dat ook te laten voelen. Geen onderscheid maken is het devies. Als ondernemer kun je hier zelf veel invloed op uitoefenen. Denk bijvoorbeeld aan gelijke extraatjes voor iedereen bij speciale gelegenheden als jubilea, verjaardagen of wie er wel en niet worden uitgenodigd voor bedrijfsuitjes.

5. Waarom wil mijn werkgever een payrollconstructie?

Misschien wel de hamvraag. Als werkgever wil je minder risico lopen, ontzorgd worden en op het gebied van personeelsbeleid alles goed hebben geregeld. De personeelsadministratie en salarisbetalingen zijn altijd tiptop in orde. En dat is alleen maar in het voordeel van je werknemers. Zo kan jij je als ondernemer focussen op (de toekomst van) je bedrijf wat uiteindelijk ook de werknemer ten goede komt.

Laat je begeleiden bij de overstap naar een payrollconstructie

Overweeg je om payrolling als strategisch instrument in te zetten voor jouw organisatie? Ben dan op dit soort vragen voorbereid. Maar je hoeft de overstap naar payroll als ondernemer niet alleen te begeleiden. Sterker nog, het helpt vaak als iemand van de payrollorganisatie zelf komt vertellen over de werkwijze. Zo krijgt de payrollorganisatie een gezicht en kunnen zij direct onzekerheden wegnemen. Maak daar dus gebruik van!