Terug naar overzicht

Is jouw onderneming financieel fit?

Om succesvol te kunnen ondernemen is zowel lichamelijk als mentaal fit zijn belangrijk. Maar goede ondernemers zorgen er ook voor dat hun onderneming financieel fit blijft, zegt Frank Peters, partner en accountant bij HLB Van Daal & Partners. Please vroeg hem wat daarvoor nodig is en kreeg een paar nuttige adviezen mee.

Zorg voor een gezonde cashflow

“Financieel fit betekent in de eerste plaats dat je als ondernemer je kasstroom op orde hebt. Je kunt nog zo’n mooie balans hebben, je kunt ‘op papier’ keurig winst maken, maar als je kasstroom niet genoeg volume heeft, dan gaat het vroeg of laat mis. Er moeten, heel simpel, onder de streep genoeg échte euro’s verdiend worden.”

Focus op de hoeveelheid werk, niet op de hoogte van winstmarges

“In het verlengde van mijn eerste advies, een veel gemaakte denkfout die ik in de praktijk tegenkom, is dat ondernemers te veel focussen op de hoogte van hun winstmarge. Ze zijn ervan overtuigd dat ze bijvoorbeeld 20% of 25% winstmarge moeten maken op een opdracht. En als dat niet haalbaar is, dan laten ze de order schieten. Dat maakt je kwetsbaar. Want ook als je marge 25% is geldt, als je omzet te laag ligt, dan helpt een hoog marge je niet. De succesfactor is niet: hoe hoog is mijn marge? Maar: hoeveel werk kan ik nog binnenhalen met een acceptabele positieve marge in euro’s?”

Blijf flexibel

“Onze economie gaat conjunctureel omhoog en omlaag. Reken je dus niet rijk en zorg ervoor dat je niet vastzit aan heel hoge vaste lasten als het economisch minder gaat. Dat is écht een vereiste om ‘financieel fit’ te zijn, en het geldt voor elke branche! Wat kun je zoal doen om flexibel te blijven? Zorg om te beginnen dat je personeelsbezetting optimaal is. Houd de omvang van je vaste kern beperkt en vang eventueel extra werk op met een flexibele schil.

Hetzelfde geldt voor bedrijfsmiddelen, voorkom dat je voor enorme bedragen aan materieel op de balans hebt staan, terwijl dat niet optimaal rendabel wordt ingezet. Bedrijven realiseren zich dat overigens in toenemende mate. Ik zie bijvoorbeeld steeds meer bedrijven die materieel leasen, huren van conculega’s of samen met een conculega grote aankopen doen voor gezamenlijk gebruik. Allemaal slim als je financieel fit wilt blijven.”

Denk niet alleen aan vandaag, maar ook aan morgen

“Financieel fit betekent ook dat je met het oog op de toekomst een gezond businessmodel moet hebben. Dat betekent heel goed opletten wat er in jouw branche of sector gebeurt en daar tijdig op voorsorteren. Ik geef toe, soms is dat lastig, want de technologische ontwikkelingen gaan de laatste jaren ongelooflijk hard. In presentaties noem ik vaak bedrijf XYZ dat pinautomaten produceerde. Die onderneming dacht lange tijd helemaal goed te zitten, want pinnen had immers de toekomst als alternatief voor contant betalen.

Totdat er ineens pinpassen kwamen met een chip voor contactloos betalen, en nog iets later apps waarmee je met je telefoon kan betalen. Toen bleken ze ineens behoorlijk achter te lopen en liepen de orders razendsnel terug. Kortom, ontwikkel op tijd nieuwe diensten of producten waar de markt morgen behoefte aan heeft.”

Eén van Frank Peters’ adviezen is het zorgen voor flexibiliteit in je onderneming. Wist je dat payrolling in grote mate kan bijdragen aan een flexibele onderneming? Wil je meer weten? Lees hier verder over flexibiliteit of neem geheel vrijblijvend contact op met onze adviseurs via 0492 – 388 861. Zij adviseren je graag en brengen in kaart wat dit voor jouw situatie kan betekenen.