Terug naar overzicht

Ieder bedrijf een gezonde werkvloer

Ieder bedrijf een gezonde werkvloer. Het platform gezondewerkvloer.nl, een gezamenlijk initiatief van JOGG en Holland Fit, streeft naar een werkomgeving waarin vitaliteit de normaalste zaak van de wereld is. Waar de gezonde keuze de makkelijke keuze is. Van eenmanszaak tot grootbedrijf. Zonder dwang en opgeheven vingertje, maar door gezonde keuzes gemakkelijker, logischer en vooral leuker te maken. 

Gezonde keuze

Marjon Bachra, is directeur van JOGG: Jongeren op Gezond Gewicht. Op de vraag of gezondewerkvloer.nl wel bij JOGG aansluit zegt Bachra: “Onze doelstelling bij JOGG is om de omgeving waar kinderen opgroeien gezonder te maken. De gedachte achter ons deelprogramma gezondewerkvloer.nl is dan ook: als volwassenen op hun werk gemotiveerd raken om gezonde keuzes te maken, dan zullen ze dat thuis, in het bijzijn van hun opgroeiende kinderen, ook eerder doen. En dat is precies wat wij beogen.”

Jong geleerd is oud gedaan

Maar er is meer. Want kinderen worden groot en gaan op zeker moment ook werken. Bachra: “Vaak al op relatief jonge leeftijd, bijvoorbeeld in het kader van een leerwerkplek of een stage. Ook dan is het natuurlijk belangrijk dat ze in een omgeving terechtkomen waar ze in ieder geval in staat gesteld worden om gezonde keuzes te maken. Want de praktijk is nog vaak dat óók als je gemotiveerd bent, er weinig te kiezen is. Denk aan het aanbod in bedrijfskantines, dat kan nog veel beter. Of onvoldoende kleedkamervoorzieningen, waardoor medewerkers niet met de fiets naar het werk kunnen komen.”

Een gezonde werkvloer is dus niet een werkvloer waar je tot gezond gedrag gedwongen wordt, maar een werkvloer waar je heel makkelijk voor het gezonde alternatief kunt kiezen.

Wat is gezond?

Gezondewerkvloer.nl biedt gratis tools om gezondheid en vitaliteit op de werkvloer te stimuleren. Want, zegt Bachra, nogal wat bedrijven worstelen met de vraag hoe zij dat voor elkaar moeten krijgen. “Gelukkig zien we bij steeds meer bedrijven het licht aangaan. Men ziet in dat actief sturen op vitaliteit echt loont – minder ziekteverzuim, hogere productiviteit en ook een betere sfeer op de werkvloer. Tegelijkertijd krijgen we veel vragen binnen, bijvoorbeeld over welk kantine-aanbod dan ‘gezond’ is. Ik snap dat ook wel, want volgens de ene expert is een smoothie gezond en volgens de andere bevat een smoothie nog steeds te veel suiker. Daarom stellen wij op onze site veel kennis heel laagdrempelig beschikbaar voor werkgever. Kennis die wij samen met het Voedingscentrum en andere partners ontwikkelen.”

Nudgen

De motivatietechniek waar gezondewerkvloer.nl gebruik van maakt heet ook wel ‘nudgen’- steeds kleine zetjes in de goede richting geven. “Het hoeft niet direct allemaal heel groot en compleet anders”, zegt Bachra. “Dat beklijft toch niet en daar geloof ik dus ook niet in. Het zijn juist kleine dingen waar de kracht in zit. Het mooie is: die kleine dingen samen hebben invloed, en dat geeft werknemers het gevoel dat er echt naar hun welbevinden wordt omgekeken.”

Maak het bespreekbaar

En wat als een of meerdere werknemers ongevoelig zijn voor al die ‘nudges’ en star vasthouden aan hun oude, ongezonde gedrag? Bachra: “Het is waar dat niet iedereen zomaar ‘mee’ zal gaan. Op de site vind je ook allerlei tips over hoe je het onderwerp als werkgever bespreekbaar kunt maken. Daarnaast organiseren wij in een groot aantal gemeenten lokale inspiratiebijeenkomsten voor bedrijven en organisaties uit de publieke, private en maatschappelijke sector. Daarin wisselen we onderling uit wat wel werkt en wat niet, en welk effect een bepaalde aanpak heeft.”

Cultuurverandering

Vooral binnen de categorie bedrijven waar de verzuimproblematiek groot is, is er inmiddels een aantal koplopers die het enorm goed doet, weet Bachra. “Maar we zijn er nog lang niet – je praat in feite over een cultuurverandering, en dat is echt iets van de lange adem. Maar het allerbelangrijkste is toch wel dat we blijven enthousiasmeren: geen opgeheven vingertje en ‘gij zult’, maar keer op keer laten zien dat het makkelijk, aantrekkelijk en vooral ook leuk is om met een gezonde werkvloer aan de slag te gaan.”

Zelf een gezonde werkvloer creëren? Dit kun je als ondernemer doen!

 • Zet een fruitschaal in de kantine en zorg dat die geregeld wordt bijgevuld met vers fruit en ‘snoepgroenten’.
 • Maak water drinken gemakkelijk en aantrekkelijk door gekoeld fruitwater aan te bieden naast de koffieautomaat. En zet in plaats van een frisdrankautomaat een watercooler neer (of zet die naast de automaat).
 • Maak een deal met de lokale sportschool en bied werknemers een kortingskaart voor een wekelijkse work-out.
 • Zorg voor een kleedruimte zodat medewerkers die met de fiets willen komen zich zo nodig kunnen omkleden.
 • Sponsor een ‘bedrijfsteam’ bij lokale sportwedstrijden.
 • Introduceer staand vergaderen. Dat is niet alleen gezonder maar ook effectiever: zo’n vergadering duurt doorgaans een stuk korter.
 • Bied medewerkers die veel moeten tillen een cursus verantwoord tillen aan
 • Sponsor een jaarlijkse onderhoudsbeurt voor werknemers die met de fiets naar het werk komen.
 • Introduceer een vast ‘beweegmoment’, ‘mobiel momentje’ op de dag: even de benen strekken!
 • Zet planten neer op werkplekken. Groen ontspant.
 • Vraag uw Arbodienst om eens te kijken naar de instellingen van werkplekken.

Lees meer interessante columns van diverse professionals in het Please Magazine. Ontvang ons magazine ieder half jaar gratis of bekijk het online. Schrijf je nu in