Terug naar overzicht

Horeca moet aantrekkelijker worden voor werknemers

Nu de economie weer aantrekt, worstelt de horecabranche met een groeiend tekort aan medewerkers, zo meldt Misset Horeca. De praktijk van lange werkdagen, veel overuren en relatief lage lonen maken dat steeds meer studenten uit het beroepsonderwijs kiezen voor een loopbaan buiten de horeca. Maar ook studenten kiezen steeds vaker voor een bijbaan elders, waar betere arbeidsvoorwaarden gelden. Volgens branchevereniging KHN moet het roer dan ook om en moet de branche weer aantrekkelijk worden voor werknemers.

Als werkgever hebben horecabedrijven op dit moment geen al te best imago. Er is veel uitstroom van medewerkers, terwijl zelfs studenten afkomstig van de middelbare en hogere hotelschool steeds vaker kiezen voor een baan buiten de horeca. Knelpunten zijn vooral een slechte werk/privé-balans (lange werkdagen, veel overuren, werken in het weekend) en de relatief slechte betaling. Dat laatste is ook FNV Horecabond een doorn in het oog. Die bracht onlangs in het nieuws dat de lonen van de 335.000 horecamedewerkers al jaren stilstaan. Ondanks een recordgroei van de branche.

Imago van de horeca als werkgever

Volgens KHN-voorzitter Robèr Willemsen is het dan ook hoog tijd dat het imago van de horeca als werkgever aantrekkelijker wordt. Zo zouden horecabedrijven jonge werknemers beter moeten begeleiden en opleiden, in plaats van ze als goedkope arbeidskrachten in te zetten. Ook moeten minder lange werkdagen en/of vierdaagse werkweken de norm gaan worden. De KHN is hierover inmiddels in gesprek met verschillende samenwerkingsverbanden, zoals de Alliance Gastronomique.

Collectieve loonsverhoging geen optie

Een sectorbrede loonsverhoging is in de horeca geen optie, ook al stelde De Nederlandsche Bank onlangs dat er ‘weer loonruimte in de horeca zit’. Er is namelijk al twee jaar geen horeca-cao meer en als het aan de KHN ligt komt die er voorlopig ook niet. Volgens de branchevereniging gaat het net weer een beetje beter in de horeca, die afgelopen jaren flinke klappen kreeg door de crisis. Daar komt bij dat er een groot verschil is tussen de ‘booming’ horeca in de grote steden (met name Amsterdam) en die in de provincie. Een one-size-fits-all oplossing ligt dus niet voor de hand.

When you pay peanuts, you’ll get monkeys

Please horecaspecialist Rob Kunstt herkent het hierboven geschetste beeld. Hij zegt: “Het is zeker waar dat de horecabranche kampt met een imago van hard werken en weinig verdienen. Ook onze opdrachtgevers worstelen daarmee. Wij adviseren horecaondernemers om te beginnen altijd om de Arbeidstijdenwet te respecteren. Lang niet elke horecaondernemer is daarvan voldoende op de hoogte. Zeker jonge mensen hebben recht op voldoende pauze. En dagen van 12, 14 uur zijn gewoon niet meer van deze tijd. Wat dat betreft moeten horecaondernemers ook meegaan met de tijd.”

“Als het gaat om het issue beloning zeg ik altijd: when you pay peanuts, you’ll get monkeys. Ofwel: als je niet bereid bent een acceptabel salaris te betalen, dan krijg je ook geen goede en gemotiveerde mensen. Ons advies aan horecaondernemers is om eerst een goed naar de strategisch personeelsplanning te kijken. Zet je niet teveel mensen in op momenten dat dat niet nodig is? Wat je zo bespaart, kun je in de vorm van een wat hoger salaris weer teruggeven.”

“Het verloop in de reguliere horeca is traditioneel vrij hoog, maar als je waardevolle medewerkers meer wilt binden en boeien, dan kan dat ook via secundaire voorwaarden. Denk bijvoorbeeld aan een stukje opleiding en ontwikkeling, zoals een cursus gastheerschap of een wijnopleiding. Als je vanuit een payrollconstructie werkt kan dat extra interessant zijn. Zo hebben we voor opdrachtgevers die onder de ABU-cao vallen een apart scholingsbudget en dan kost zo’n cursus of opleiding de opdrachtgever niets.

“En nog een andere tip: meld jezelf aan als BBL leerbedrijf. Dan kun je voor een BBL-er subsidie aanvragen in de zomerperiode, zelfs met terugwerkende kracht. Die regeling is door de overheid in het leven geroepen, maar lang niet iedere ondernemer kent ‘m.”

Voor meer interessante artikelen en tips over personeel in de horeca bekijk onze branchepagina voor de horeca