Terug naar overzicht

Het succesverhaal van retailer Fratelli Shoes

Als het om schoenen gaat, zijn Van den Eijnde Schoenen en Fratelli Shoes een begrip in Deurne en omstreken. Beide winkels worden gerund door de broers Twan en Sjef van Stratum. Dit ‘familieteam’ wordt ondersteund door negen medewerkers die bij Please op de loonlijst staan. “Ik was veel te veel tijd kwijt met administratie, tijd die ik véél liever besteedde aan inkoop, verkoop en aansturing van de winkels.”

Payrollen is ook voor mijn medewerkers gemakkelijker en prettiger

Móóie winkels zijn het, de winkels van Twan en Sjef van Stratum. Er spreekt liefde voor het vak uit, kennis van de laatste modetrends en scherp oog voor productkwaliteit. “Klopt”, zegt Sjef van Stratum. “We vinden het een sport om elk seizoen weer een collectie samen te stellen waarmee we onze klanten visueel en kwalitatief verrassen.”

Door payroll meer tijd voor ondernemen

Van Stratum is ook een realist: het runnen van twee zelfstandige winkels op dit niveau kost veel tijd en energie. Vandaar dat hij en zijn broer op zeker moment besloten alle medewerkers in vaste dienst over te zetten op een payroll contract. Hij zegt: “Het werd namelijk allemaal veel te arbeidsintensief – de accountant die bezig was met het maken van de loonstroken, ikzelf met de hele administratie daarvan en het op tijd afdragen van de loonbelasting.

En dan heb ik het nog maar even niet over de regelgeving die constant wijzigt, de hoogtes van de toeslagen, enzovoorts. Ik was er voor mijn gevoel veel te veel tijd mee kwijt, tijd die ik véél liever besteedde aan inkoop, verkoop en aansturing van de winkels.”

Daar kwam bij dat Van Stratum zich naar eigen zeggen ongemakkelijk begon te voelen bij de risico’s die hij als ondernemer droeg voor ziekte en arbeidsongeschiktheid. “Allemaal prima, zo’n re-integratieplan opstellen – maar ik ben wel zo eerlijk om toe te geven dat we daar totaal niet op ingericht zijn”, zegt hij daarover.

“Niet-goed-geld-terug-garantie”

En dus staken beide broers hun licht op bij een aantal payrollbedrijven. Van Stratum: “Toevallig werkte een bevriende ondernemer al met Please. Hij was daar heel tevreden over en heeft mij toen een tijdje in zijn keuken laten kijken zodat ik kon zien hoe het er allemaal aan toeging achter de schermen. Dat is natuurlijk nog overtuigender dan de overigens enthousiaste verhalen die al die payrollbedrijven zélf vertellen. Dit was het moment dat ik dacht dat Please ook voor ons een goede partij was om mee in zee te gaan.”

De overgang van vaste dienst naar payroll was voor de meeste medewerkers geen issue omdat er volgens Van Stratum ‘helemaal niets veranderde, behalve de naam op de loonstrook’. Daarbij kreeg het team een ouderwetse niet-goed-geld-terug-garantie van Van Stratum. “Ik heb tegen mijn mensen gezegd: we gaan met het hele team voor een jaar over naar Please, en als jullie daarna niet tevreden zijn komen jullie gewoon weer in dienst.”

Er waren twee medewerkers die vraagtekens hadden bij het besluit. “Over payroll doen nogal wat spookverhalen de ronde, heb ik toen gemerkt”, zegt de Brabantse ondernemer. “En daar zaten ze mee in hun maag. Please heeft deze medewerkers toen extra begeleid. Samen hebben we ze kunnen overtuigen dat payrollen ook voor henzelf gemakkelijker en prettiger was.”

Tevreden

Inmiddels twijfelt geen van de ‘Fratelli’s’ – zoals de zeer ervaren winkelmedewerkers wel worden aangeduid – daar nog aan. Van Stratum: “Nu is iedereen heel tevreden. Het is allemaal veel transparanter, ze kunnen online zien op welke dag van de maand het salaris wordt gestort, en op vragen over verloning, vrije dagen of snipperuren krijgen ze direct online antwoord.”

Twan en Sjef van Stratum participeren sinds enige tijd ook in de online webshop Topshoe.nl, samen met een aantal collega-ondernemers. “Dat is een aparte onderneming die nu ook klant van Please is geworden”, zegt Van Stratum. “Er werken daar vier mensen op kantoor waarvan er deze maand al drie overgaan. De vierde hoop ik ook heel snel overtuigd te krijgen. Maar dat gaat me wel lukken, want het werkt gewoon super.”

Ben je benieuwd naar meer ondernemersverhalen? Lees dan hier verder