Terug naar overzicht

Het klantverhaal van… Smartprofile

Please payroll is trots op haar klanten en laat hen graag aan het woord. Iedere onderneming heeft immers een eigen verhaal. Dit keer spraken wij met Tamar Biersma, Manager Operations van Smartprofile, over het nut en de inzet van big data, het streven naar constante verbetering en de kracht van zelfsturende teams.

Big data is hot!

Ruim 25 jaar geleden was data stoffig en suf. Nu is big data hot en verdienen veel ondernemers er hun brood mee. Smartprofile, specialist in het verzamelen en structureren van data die andere bedrijven helpt hun marketingactiviteiten te verbeteren, is marktleider in deze branche. Twee decennia geleden was Smartprofile haar tijd al ver vooruit. Doordat (betrouwbare) data nauwelijks beschikbaar was vulde het bedrijf een duidelijk gat in de markt.

 

Structuur

Het verzamelen van data doet Smartprofile nog steeds, maar in een tijd waarin er zoveel data beschikbaar is dat je door de bomen het digitale bos niet meer ziet, biedt Smartprofile structuur. “We hebben een enorme database met data van de grote IT bedrijven van Nederland. We weten wie de relevante contactpersonen (de ‘decision makers’) zijn, welke IT systemen ze aankochten, wat voor telefoniecontracten ze hebben, welke softwarepakketten ze gebruiken, en vooral welke projecten er lopen.”

 

Gericht schieten

Op basis van deze data draait Smartprofile een analyse zodat ze de totale markt van de klant kunnen terugbrengen tot een target market. Op deze manier kunnen de klanten van Smartprofile heel gericht schieten, in plaats van een schot met hagel. “Dat maakt ons uniek.” zegt Tamar. “De kwaliteit van onze data is heel hoog en daarnaast bieden we veel aanvullende diensten waar klanten écht iets aan hebben. Zo nemen we telefonische en e-mailcampagnes over, controleren we de databases van onze klanten op juistheid en voeren we zogenaamde white space analyses uit. Zo weet onze klant precies waar nog winst te behalen is in de benadering van zijn klanten.”

 

De kracht van zelfsturende teams

Manager Operations, Tamar Biersma van Computer Profile in Breda | Please
In 2015 maakte Tamar de overstap naar Smartprofile. Na jarenlang voor grote spelers zoals Eneco en Wolters Kluwer te hebben gewerkt is een organisatie als Smartprofile een verademing. “Na de zoveelste reorganisatie en directiewissel heb ik het dagelijks filerijden en de bureaucratie vaarwel gezegd. Michiel (Alkemade, oprichter van Smartprofile, red.) en ik hadden direct een klik. We deelden een visie over de kracht van zelfsturende teams en daar lag meteen de uitdaging voor mijn nieuwe baan. Door de visie van zelfsturende teams te implementeren konden we een echte ommezwaai bewerkstelligen.”

 

Realize potential

Smartprofile heeft een gemeenschappelijke drijfveer, een doel dat is verweven door de hele organisatie. Tamar omschrijft het als ‘Realize Potential’. “We willen voortdurend ondersteunen bij het realiseren van het potentieel, eruit halen wat erin zit. Dit doen we voor onze medewerkers, onze klanten en de klant áchter de klant. Het belangrijkste dat ik van de eigenaren van Smartprofile heb geleerd is dat je nooit op je lauweren mag rusten. Je mag nooit denken dat het goed gaat. Je kunt alleen voorop blijven lopen als je continu blijft zoeken naar hoe het beter, slimmer en sneller kan.”

 

Constante verbetering is belangrijk voor een bedrijf als Smartprofile Door het aanbieden van demand generation, zoals het namens klanten bellen met een bepaalde propositie, werkt het bedrijf vaak met kortlopende campagnes. Dit zorgt voor een bepaalde grilligheid in het werk. “Over de jaren zijn we slimmer gaan plannen en hebben we natuurlijk meer klanten gekregen. Ook verkennen we de mogelijkheden om onze dienstverlening uit te breiden naar andere branches. Momenteel doen we dit voor de IT- en de mobiliteitsbranche, maar onze ambitie is om uit te breiden naar andere marktsegmenten, zoals energie, onroerend goed en de financiële markt.”

 

Smartprofile en Please

Manager Operations, Tamar Biersma van Computer Profile in Breda | Please
Ondanks uitbreiding, aanpassing en slimme planning is er een soort jaarcyclus waarin er meer of minder campagnes zijn. Het type werk vraagt dus om een bepaalde flexibiliteit. Ook vertelt Tamar dat het vinden van de perfect match bij het aannemen van een nieuwe medewerker een uitdaging kan zijn. “Binnen ons werk weet je dat pas als ze daadwerkelijk aan de telefoon zitten. Payrolling is voor ons bedrijf dan ook een uitkomst omdat flexibiliteit in het begin erg belangrijk is. Daarna stromen medewerkers zeer regelmatig door naar contracten met vaste uren en contracten voor onbepaalde tijd. Maar veel van onze mensen vinden de flexibiliteit juist fijn.”

 

“Daarnaast zijn we met twee collega’s op HR. Als we alle 70 medewerkers zelf in ons schuitje zouden hebben, moesten we onze capaciteit zeker vergroten. Please ontzorgt ons enorm als het aankomt op het opstellen van contracten, indiensttredingsprocessen, verloning, enzovoort. Dat is heel plezierig. We hebben wel hobbels gehad, maar dat hebben we altijd open kunnen bespreken. Malaika (van den Eijnde, voormalig relatiebeheerder en nu HR-specialiste bij Please, red.) heeft ons hier veel bij ondersteund. Voor ons is het heel prettig om onze mensen zoveel mogelijk bij één partij onder te brengen om processen zo efficiënt mogelijk in te richten.”

 

Ondernemerstip: transformeer je bedrijf met zelfsturende teams!

Afsluitend vroegen we Tamar om haar ondernemerstip met ons te delen. Ze benadrukt de kracht van zelfsturende teams. “Ik word daar heel gelukkig van.” zegt ze. “Je haalt de bottlenecks van het management weg en geeft de medewerkers veel meer autonomie. Managers weten het echt niet beter. Je moet juist gebruikmaken van het talent van je werknemers, dat maakt het voor hen ook veel leuker om te werken. Als je doel, je purpose duidelijk is voor jezelf en voor je mensen gaat de rest vanzelf. Dankzij zelfsturende teams is iedereen bij Smartprofile gelijk, of je nu in dienst bent van het uitzendbureau, Please of Smartprofile.”

 

Vond je dit artikel interessant?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf automatisch op de hoogte van nieuws en tips over ondernemen en werkgeven.

Inschrijven