Terug naar overzicht

Het klantverhaal van dansschool UC Dance

Op 1 maart bestaat UC Dance, de dansschool van Laura Govers, 12,5 jaar. In de afgelopen jaren heeft Laura ongelofelijk hard gewerkt aan haar bedrijf, en met succes. Dit jubileumjaar geven 20 docenten les op 7 locaties in Zuidoost-Brabant aan ruim 500 cursisten. Hoe Laura dit bereikte? Wij belden Laura op en vroegen het haar!

Passie voor dans

Een dansschool runnen zonder passie voor dans is natuurlijk onmogelijk. En in het geval van Laura is dat niet anders. ‘Ik ben op mijn 5e begonnen met klassiek ballet, tot we verhuisden van Delft naar IJsselstein’ begint Laura haar verhaal. ‘Dat weet ik nog zo goed. De dozen stonden klaar en de hele familie zou verhuizen naar de andere kant van het land. Ik kende niemand en alles was nieuw.’ Dus ging Laura meteen op zoek naar dat wat voor haar bekend en vertrouwd voelde: ballet. ‘Helaas was er geen klassiek ballet in IJsselstein, dus ben ik overgestapt naar jazzballet bij Jos Dolstra, nu Dolstra Dance Centre. Daar kreeg ik mijn opleiding én de mogelijkheid om te dansen op grote podia en zelfs televisiewerk te doen.’

Dat weerhield me er niet van om in 2003 met Do op tournee te gaan als vaste danseres

Op tournee met Do

Dat deed Laura tot het werk van haar vader ervoor zorgde dat ze op haar 18e weer moest verhuizen. Dit keer naar Geldrop. Maar ook na deze verhuizing kwamen allerlei dingen op haar pad. Zo ontmoette ze Ricardo Overman, de toenmalige choreograaf van zangeres Do. ‘Toen ik Ricardo ontmoette, werkte ik al fulltime in de verzekeringsbranche’ vertelt Laura.

‘Maar dat weerhield me er niet van om in 2003 met Do op tournee te gaan als vaste danseres. Dat waren zo’n 30 shows per maand, soms wel 3 shows op een avond. Direct na mijn werk stapte ik dan in de bus naar Groningen of Utrecht. Om 3:30 uur kwam ik thuis om vervolgens om 8:30 uur weer op kantoor te staan. Het was heel leuk en heel pittig. Mijn baas wist ervan en gelukkig stond hij achter mijn keuze en zo kreeg ik ook de vrijheid om bijvoorbeeld eerder weg te gaan als er ineens een extra optreden was.’

Eigen dansschool

Op 1 september 2007 koos Laura om een andere richting op te gaan met haar danstalent: ‘Toen Do stopte met haar tour, stopte ik ook met dansen. Ik was toen 32, had alles gedaan, overal gestaan en wilde verder met mijn leven. Op dat moment bood Ricardo mij aan om met hem een dansschool te starten. Dat leek me wel wat, maar ik vertelde hem: ‘Als ik het doe, dan doe ik het alleen’. Daarop startte hij met Under Control Music, gericht op zang, en ik startte met Under Control Dance (UC Dance), gericht op dans.’

Ik kwam steeds opnieuw op een kruising met de keuze: ga ik linksaf of rechtsaf?

Bottleneck en groei

Met een ondernemingsplan en krediet van de bank begon Laura voor zichzelf. Laura: ‘Ik begon op nul. Ik zette alles op alles om dansers te vinden en enthousiasmeren. Ik organiseerde een open dag, maakte reclame. Alles op eigen kracht. Toen het echt een bottleneck begon te worden met mijn andere baan ben ik daar geleidelijk gaan afbouwen om op te bouwen bij UC Dance. Ik kwam steeds opnieuw op een kruising met de keuze: ga ik linksaf of rechtsaf? Zo ook de keuze om op een gegeven moment docenten aan te nemen om mij te vervangen bij vakantie of eventuele ziekte én om te kunnen groeien.’

Ik wil hen niet zomaar een dansje leren, maar echt leren dansen en een podium bieden

Integratie

Ongeveer 3 jaar geleden maakte UC Dance een enorme groei door. ‘Toen heb ik 2 vestigingen overgenomen’ vervolgt Laura haar verhaal. ‘Daardoor kreeg ik ineens veel nieuwe leden en kwam ik echt in een andere fase terecht. Ik wilde de nieuwe leden meenemen en laten integreren in de visie en missie van UC Dance. Ik vind het belangrijk dat iedereen zichzelf mag zijn, dat is in de danswereld niet altijd vanzelfsprekend. Ik wil juist dat leden hun persoonlijkheid in hun dans verwerken. En ik wil hen niet zomaar een dansje leren, maar echt leren dansen en een podium bieden. Zo kunnen zij ook dat showelement ervaren.’

Anke heeft nieuwe functieprofielen opgesteld en het organigram gevuld. Zo zijn we klaar voor de toekomst

Kernwaarden uitdragen en overdragen

Op de vraag hoe Laura ervoor zorgt dat ze haar missie en visie bewaakt, nu de organisatie zo gegroeid is, antwoordt Laura: ‘Ja, dat is inderdaad moeilijk. Maar gelukkig heb ik daarvoor de HR experts van Please. Samen zorgen we ervoor dat iedereen de kernwaarden van UC Dance continue, goed en duidelijk uitdraagt. Samen met Anke (HR expert bij Please, red.), heb ik het UC-handboek doorgenomen. Anke heeft heel kritisch naar het handboek gekeken, tips gegeven en alles juridisch gecheckt. Vorig jaar hadden we een teambuilding weekend in de Ardennen met alle docenten. Dan staan items als het handboek centraal. Daarnaast kijk ik vaak mee met de lessen, coach ik mijn docenten en maak ik een warming up mix die voor iedereen hetzelfde en herkenbaar is.’

‘Ook heeft Anke nieuwe functieprofielen opgesteld en het organigram gevuld. Hierbij kijkt ze ook naar functies die nu misschien nog niet aan de orde zijn. Zo zijn we klaar voor de toekomst en weten we precies wat voor persoon we zoeken. O, en ze heeft van de functionerings- en beoordelingsgesprekken ontwikkelgesprekken gemaakt door ze in een nieuw jasje te steken.