Terug naar overzicht

Help, mijn medewerkster is zwanger!

Je medewerkster is zwanger. Natuurlijk ben je blij voor diegene en lust je beschuit met muisjes, maar het zorgt wel voor extra regelwerk en het komt vaak niet uit. Want hoe ga je haar werkzaamheden invullen? Hoe lang is iemand uit de running? En hoe zit het met de vergoeding?

Reden om stap voor stap uit te leggen waar je als werkgever aan moet denken. Want in Nederland is het gelukkig allemaal goed geregeld!

Stap 1: Melding zwangerschap

We beginnen simpel. Nadat je de medewerkster hebt gefeliciteerd, vraag je naar een geldige zwangerschapsverklaring. Deze krijgt zij via haar verloskundige of gynaecoloog. Via het UWV maak je eenvoudig een melding van een zwangerschap. Check voor de zekerheid even of het gaat om een 1- of meerling, want in dat laatste geval gelden weer andere regels.

Stap 2: Bepalen van verlofperiode

Nu wordt het ingewikkelder. In principe is een normale verlofperiode 16 weken. Overleg samen hoe jullie die ingevuld willen hebben. De keus is daarbij om 4 of 6 weken voor de uitgerekende bevallingsdatum met verlof te gaan. Afhankelijk van die keuze blijven er dan nog 10 of 12 weken over na de bevalling.

Maar dan. Wat als de baby zich eerder aandient? Of juist later? Of als er complicaties zijn? We sommen een paar varianten op.

Je medewerkster bevalt voor de uitgerekende datum

Stel je medewerkster bevalt een week voor haar uitgerekende bevallingsdatum, dan verandert er niets en blijft de verlofperiode 16 weken. Je medewerker heeft na haar bevalling dus een weekje langer verlof.

Je medewerkster bevalt ná de uitgerekende datum

Komt de baby later dan de uitgerekende datum, dan heb jij als werkgever ‘pech’. Stel de baby komt een week later dan krijgt de medewerkster er een weekje bij. Maar dat heeft ze dan ook, letterlijk, dik verdiend toch?

Complicaties?

Mocht de medewerkster bijvoorbeeld 8 weken ‘te vroeg’ bevallen dan gaat het verlof van 16 weken in na de bevallingsdatum. Zijn er daarnaast nog complicaties dan gelden er natuurlijk nog andere regels.

Wist je trouwens dat je medewerkster het recht heeft om na 6 weken bevallingsverlof het overgebleven verlof ook over 30 weken te verspreiden?

Stap 3: Zwangerschapsuitkering

Tijdens het zwangerschaps- en bevallingsverlof heeft de medewerkster recht op 100% loonuitkering. De verloning loopt hetzelfde als normaal, maar je krijgt als werkgever een vergoeding uitgekeerd vanuit het UWV.

Stap 4: Back to work!

Zijn de 4 maanden zonder jouw medewerkster voorbij gevlogen? Met een beetje geluk heeft ook de kersverse moeder weer zin om aan het werk te gaan. Even weer wat anders om handen dan luiers en flesjes. Over dat laatste gesproken, check even of je een afsluitbare kolfruimte moet inrichten. Wist je trouwens dat werkende moeders de beste medewerkers blijken te zijn? Het zijn sterren die veel ballen in de lucht houden en ze hebben daarnaast een groot verantwoordelijkheidsgevoel. De kans bestaat dat jouw medewerkster vanaf nu parttime wil gaan werken, juich dat toe want parttimers schijnen hardere werkers dan fulltimers.

We hopen dat dit artikel je goed is bevallen! Wil je geen omkijken meer hebben naar dit soort personeelszaken en regelgeving? Doe de test!