Terug naar overzicht

Heeft mijn medewerker een bore-out?

De diagnose ‘bore-out’ werd recentelijk voor het eerst beschreven door de Zwitserse bedrijfsadviseurs Peter Werder en Phillippe Rothlin in hun boek Diagnosis Boreout. Het komt voor bij maar liefst 7% van de werkende bevolking. Behandeling is lastig, want op een bore-out rust nog een groter taboe dan op een burn-out. Zo signaleer en verhelp je een bore-out:

Mensen met een bore-out schamen zich. Ze zijn bang voor lui en onbekwaam te worden aangezien en dus zwijgen ze. Intussen komen ze ’s avonds uitgeput thuis, ondanks het feit (of beter: juist door het feit) dat ze niets gedaan hebben.

Onderbelast

Was een baan vroeger voornamelijk een manier om in het levensonderhoud te voorzien, tegenwoordig bepaalt werk mede de invulling van ons leven. We willen iets doen dat ons boeit en ‘zin geeft’. We willen uitgedaagd worden, aangesproken worden op onze talenten en vaardigheden, zodat we beter worden in ons werk (en misschien ook wel als mens).
Veel mensen vinden inderdaad die uitdaging in hun werk. Maar voor anderen gaat dat niet op: zij vervelen zich op hun werk en zijn letterlijk ‘onderbelast’. Met als gevolg symptomen die vreemd genoeg hetzelfde zijn als bij overbelasting: cynisme, overdreven emotionaliteit en vervelende lichamelijk symptomen zoals hartkloppingen en spierpijn. Verschijnselen van een ‘bore-out’.

Op een bore-out rust een nog groter taboe dan op een burn-out

Werkgeheugen

Hoe kan het dat wij mensen in staat zijn om ons ‘ziek’ te vervelen? Dat heeft te maken met ons brein, en in het bijzonder met ons ‘werkgeheugen’. In dat werkgeheugen slaan we nuttige informatie tijdelijk op – gemiddeld genomen zo’n 7 items (plus of min 2). Als we langdurig geestdodend werk doen, neemt de capaciteit van ons werkgeheugen langzaam af, en dat leidt op een zeker moment tot problemen en klachten.

De oplossing

Andersom is afwisselend, boeiend werk in een ‘rijke’ omgeving een goede manier om ons werkgeheugen in conditie te houden. Merk je dat jouw medewerker last heeft van een bore-out? Maak het bespreekbaar. Probeer te achterhalen hoe je samen voor meer uitdaging en plezier in zijn/haar werk kan zorgen. Daarnaast kan je medewerker ook zelf actie ondernemen om het werkgeheugen te vergroten. Bijvoorbeeld door meer te bewegen, gezond te eten met gezonde vetzuren (omega-3) en bosbessen en naar goede muziek te luisteren. Ook kan jouw medewerker de symptomen van een slecht presenterend werkgeheugen wat verlichten door slimme trucs. Hier kun je je medewerker ook bij helpen. Stel samen checklists op voor terugkerende taken, gebruik visuele hulpmiddelen en leg dingen die je gemakkelijk kwijtraakt op een vaste plek. Maar de belangrijkste tip: modder niet door. Want je ziek vervelen is voor niemand goed.

Zit jouw medewerker in de gevarenzone?

Om te weten of je medewerker risico loopt op een bore-out kun je de onderstaande vragen stellen van Dr. Luc Swinnen – arts, bedrijfsconsulent en coach.

  1. Vind je je baan eentonig?
  2. Pieker je er niet over je werk aan je vrienden aan te raden?
  3. Wil je een andere baan?
  4. Werk je enkel voor je salaris?
  5. Verstuur je tijdens werkuren geregeld e-mails of sms’jes naar je vrienden en kennissen?
  6. Vind je je collega’s vervelend?
  7. Verveel je je op het werk?

Beantwoordt je medewerker één of meerdere vragen met ‘ja’? Dan zit hij/zij in de gevarenzone en is het tijd voor actie.

Wist je dat Please sinds kort ook HR advies biedt? Neem gerust eens een kijkje op onze HR advies pagina. Onze HR specialiste helpt je graag bij het in kaart brengen van eventuele knelpunten in jouw bedrijf op HR gebied. Ook biedt ze praktische ondersteuning en advies die je kunnen helpen om de instroom, doorstroom en uitstroom van uw medewerkers te optimaliseren. Samen halen we graag het beste uit jouw personeel!