Terug naar overzicht

Groei voorspeld voor detailhandel in 2017

De detailhandel laat volgend jaar opnieuw groei laten zien, zo blijkt uit de onlangs gepubliceerde Sectorprognoses van de Rabobank. De belangrijkste oorzaak van de voorspelde groei in 2017 is de toenemende particuliere consumptie. De groei, die twee jaar geleden inzette door meer export en investeringen, pakt niet alleen gunstig uit voor de detailhandel, maar ook voor de horeca- en recreatiebranche. Voor de detailhandel voorspelt de bank een groei van zeker 2,5%.

Volgens de Rabobank blijven de marktomstandigheden voor de detailhandel uitdagend. De economische omstandigheden verbeteren en de particulier durft weer geld uit te geven. Dit betekent echter niet dat alle winkeliers hiervan zullen profiteren: volgens de bank zijn de verschillen tussen retailers groot en nemen deze alleen maar toe. Veel retailers hebben de crisis overleefd, maar hebben onvoldoende geanticipeerd op het veranderende consumentengedrag. Deze winkeleigenaren hebben nog een grote uitdaging voor de boeg als het gaat om online activiteit, onderscheidend vermogen en een goede klantbediening.

Online winkelen

De effecten van online blijven groot. Als de consument kiest om offline te winkelen in plaats van online te bestellen, dan wil die consument ook beloond worden voor die keuze en er een echt dagje uit van maken. Denk daarbij aan een goed aanbod in de winkelstraat, aantrekkelijke winkels en aanvullende diensten zoals bezorging en bewaring.

De Rabobank verwacht in 2017 groei in alle bedrijfssectoren. Eric Saris, directeur Bedrijven van de Rabobank: “Uiteraard is dit geen garantie voor succes voor individuele ondernemers. Prijzen blijven onder druk staan en concurrentievoordeel is steeds moeilijker vast te houden. Ondernemers moeten blijven inzetten op innovatie om hun producten of diensten passend te maken aan de snel veranderende klantwens.”

Ook groeien in 2017? Lees hier meer over payrolling voor de detailhandel: uitbreiden, maar zonder groeiend ondernemersrisico.