Terug naar overzicht

Griepgolf in Nederland

De lente lijkt eindelijk haar entree te maken, toch is de griepepidemie nog niet voorbij. Hoestdrankjes, pijnstillers en keeltabletten vliegen over de toonbank, maar voor ondernemers die géén drogisterij runnen is de griepepidemie jaarlijks een flinke kostenpost. Pim van de Put, onze coördinator verzuim, vertelt over de griepgolf en het belang van goed uitzieken.

De griepgolf van 2017-2018

“We spreken van een epidemie als meer dan 51 op de 100.000 mensen de huisarts bezoeken met griepverschijnselen. En aangezien de afgelopen weken ruim 150 op de 100.0000 mensen zich meldden bij de huisarts, mogen we absoluut spreken van een epidemie. Even leek de griepgolf weer op zijn retour te zijn, maar nu zien we het aantal griepgevallen weer toenemen. We mogen van geluk spreken dat deze epidemie het record van 2014-2015 (met 21 weken aanhoudende griepgolf) (nog) niet heeft gebroken, maar al met al duurt deze griepepidemie al ruim 12 weken.”

 

Het belang van uitzieken

“Tijdens een griepepidemie stijgt het aantal ziekmeldingen fors. Ik kan me voorstellen dat je als ondernemer soms het gevoel hebt dat werknemers zich wel erg snel ziek melden. Ook begrijp ik dat het een strop kan zijn als ineens meerdere medewerkers tegelijkertijd ziek thuis zitten. Desondanks is niets is zo belangrijk als goed uitzieken. Ook bij Please merken we dat medewerkers zich soms te snel weer beter melden. Het gevolg: kort daarna melden deze medewerkers zich opnieuw ziek met dezelfde klachten. Het is bewonderenswaardig dat die ene collega ondanks koorts, hoofd- en keelpijn komt werken, maar let op! Misschien zorgt deze loyale medewerker juist voor de ‘besmetting’ van andere collega’s. Is zo’n volhardende medewerker een gunst om in dienst te hebben of juist een ‘gevaar’?”

 

Griepgolf en carnaval

“Ondernemers in het zuiden van het land zullen misschien ook de schuld van het hoge verzuimpercentage bij de carnaval willen neerleggen. Met een verminderde weerstand en grote menigtes lijkt dat immers een logisch gevolg, maar het blijkt een onterechte aanname. De dagen na carnaval was er geen piek in de verzuimmeldingen merkbaar. Het landelijk gemiddelde liet zelfs nog steeds een afname zien. Ik denk dat veel carnavalsvierders weten dat hun leidinggevende kritisch is wat betreft ziekte net na carnaval. In het verleden werd er door diverse media vaker gedoeld op een grote verzuimtoename door de ‘carnavalsgriepjes’. Toch komen die conclusies niet overeen met wat wij zien in de dagelijkse praktijk.”

 

Griepepidemie voor werkgevers

“Goed om te weten is dat er strenge regels bestaan rondom privacy van (zieke) medewerkers. Als werkgever mag je niet vragen naar de aard van het verzuim en dit ook niet vastleggen. Bij Please payroll leggen we dit uiteraard ook niet vast, maar medewerkers mógen natuurlijk wel vertellen waarom ze ziek zijn. Zo herkennen wij de landelijke tendens ook in de ziekmeldingen bij Please.

Onze verzuimafdeling bestaat uit klein team dat de verzuimbegeleiding van onze opdrachtgevers deskundig overneemt. Tijdens zo’n griepepidemie hebben we het extra druk om al alle ziekmeldingen te verwerken, maar het is een fijne gedachte dat je dit kúnt overnemen van een opdrachtgever. Dit scheelt een ondernemer enorm veel tijd én geld. Verzuimkosten kunnen voor een ondernemer al gauw oplopen tot ruim € 200 per dag. Als je deze cijfers kent, snap je waarom een griepepidemie voor ondernemers flinke financiële gevolgen kan hebben én waarom het belangrijk is dat medewerkers dus écht goed uitzieken.”

Vond je dit artikel interessant?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf automatisch op de hoogte van nieuws en tips over ondernemen en werkgeven.

Inschrijven