Terug naar overzicht

Geluidsoverlast door jouw horecazaak voorkomen

Het is weer mooi weer, de deuren van je horecazaak staan langer open en de gasten zitten tot laat op het terras. Vanzelfsprekend brengt dit extra geluid met zich mee. Echter, als horecaondernemer heb je te maken met geluidsnormen. Waar moet je als horecabedrijf op letten zodat het geluid binnen de perken blijft en jouw onderneming niet voor geluidshinder of zelfs –overlast zorgt?

Feit is horecaondernemers te maken hebben met geluidseisen die landelijk vastgelegd zijn. Het is goed om te weten hoe het met jouw zaak gesteld is. Meten is weten! Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan wanneer een controleur zich ineens meldt.

Geluidsmeting

Een geluidsmeting uitvoeren is echter niet heel eenvoudig om zelf te doen. Enerzijds omdat er een technische component bij komt kijken, anderzijds omdat elke situatie anders beoordeeld wordt en dus invloed kan hebben op de uitslag van een meting. Om een simpel voorbeeld te geven: stemgeluid van terrasbezoekers moet wel in een meting meegenomen worden als zij op een verwarmd en overdekt terras zitten, maar niet als het een onverwarmd terras is. En zo zijn er nog vele uitzonderingen op de regels die als leek moeilijk te volgen zijn. Daarom is het aan te raden een gespecialiseerd geluidsbureau in te schakelen om de metingen te controleren of uit te voeren.

Maatregelen

Het beste is natuurlijk om als ondernemer zoveel mogelijk maatregelen te nemen om geluidshinder voor te zijn. Stel je vooral goedwillend op richting alle partijen. Je zult zien dat de handhaving minder streng is als je op goede voet staat met buren en instanties. Houd je daarom ook aan de regels. Hoe verleidelijk het ook is om op een mooie zomerse dag de deuren tot diep in de nacht open te houden, sluit ze om 23 uur. Dan kan het volume binnen nog wat langer omhoog en het feest nog een paar uur door. Tegen het lawaai dat ontstaat als je gasten je horecazaak verlaten is helaas niet zoveel te doen. Je kunt hen alleen vragen een beetje aan de buren te denken bij het naar huis gaan.

Personeel beschermen

Zolang geluidsoverlast geen issue is, kan het feestgedruis tot in de nachtelijke uren doorgaan. Als ondernemer is het dan goed nog een extra component in beschouwing te nemen: het beschermen van je personeel. Terwijl de muziek nog een paar uur doorgaat, wordt je personeel continu blootgesteld aan extra decibellen. De oplossing is gelukkig simpel: zorg dat je personeel de juiste oorbescherming draagt. Bijkomend voordeel is dat onderzoeken hebben aangetoond dat je personeel er ook langer fit bij blijft. Dus ook zij kunnen nog een paar uur door!

Als ondernemer loop je wellicht wel vaker tegen kwesties aan waar je hulp bij kunt gebruiken of raad bij nodig hebt. De experts van Please staan altijd voor je klaar met adviezen en hulp. Neem contact met ons op en we helpen je graag verder!