Terug naar overzicht

Geen dag hetzelfde op de loonadministratie van Please

Franca van de Ven werkt op de afdeling Loonadministratie bij Please. Haar taak bestaat onder meer uit het verwerken van loonmutaties, reiskosten en loonbeslagen. Ook beantwoordt ze vragen van opdrachtgevers en medewerkers over bijvoorbeeld vergoedingen en contracten. Door de veelheid aan regels en wetswijzigingen is dit voor een ondernemer vaak te ingewikkeld om bij te houden. Hierdoor heeft Franca een baan waarbij geen werkdag hetzelfde is.

“De salarissen vallen, inclusief alle af te dragen sociale lasten, meestal onder onze eigen cao. Naast het salaris betalen we desgewenst ook vergoedingen voor reis- of telefoonkosten. Zelfs afspraken tussen een opdrachtgever en individuele werknemers kunnen we verwerken. Bij het vaststellen van die bedragen varen we op de regelgeving van de Belastingdienst. Die normen veranderen regelmatig, dus daar zijn we scherp op. Ik volg daarom een aantal keer per jaar bijscholingscursussen. En dan nog is de wetgeving zo uitgebreid en gedetailleerd dat ik sommige kwesties echt specifiek uit moet zoeken.

De afwisseling maakt het leuk werken, zeker als je na korte tijd een opdrachtgever terug kunt bellen met een antwoord of gericht advies over bijvoorbeeld een vergoeding voor het inrichten van de thuiswerkplek van werknemers. Bij drastische veranderingen brengen we opdrachtgevers en werknemers op de hoogte met een speciale mailing.”

Verloningen en facturen

“Het is aan opdrachtgevers om de betalingsfrequentie aan te geven: iedere week of iedere maand. Wij factureren opdrachtgevers dan in dezelfde periode. Onze facturen berekenen we op basis van een factor: een formule die op basis van de specifieke wensen van een opdrachtgever bepaalt wat de kostprijs voor een gewerkt uur uiteindelijk is. In die factor zit bijvoorbeeld ook vakantiegeld verwerkt. Zo betaalt een opdrachtgever het vakantiegeld van zijn personeel gespreid. Dit voorkomt dat hij in mei ineens grote bedragen moet overmaken en wellicht tegen een cashflow-probleem aanloopt. Door deze all-in-factor weet een ondernemer precies wat hij per uur betaalt en heeft hij dus geen verrassingen achteraf.”

Contracten

“Behalve met de verloning houd ik me ook bezig met het verlengen van contracten. Als het halfjaarcontract van een medewerker bijna afloopt, krijg ik automatisch het signaal dat we actie moeten ondernemen. Wij communiceren dit uiteraard tijdig naar de opdrachtgever, zodat deze kan aangeven of hij met een medewerker verder wil en zo ja, onder welke voorwaarden. Vanwege de ingewikkelde wetgeving krijg ik veel vragen over contracten. Bijvoorbeeld over het maximum aantal tijdelijke contracten dat ze kunnen geven voordat ze moeten overgaan op een vast dienstverband.

Al met al heb ik een behoorlijk uitdagende baan. Het werk kent financiële, administratieve, maar ook juridische en sociale kanten. Ik werk binnen een team van 6 collega’s, waarmee we de taken verdelen. De ene dag doe ik de verloning, de volgende dag beantwoord ik telefonische vragen of houd ik me bezig met contracten. Door te circuleren voorkom je dat je iedere dag hetzelfde doet, dat houdt je fris en scherp.”

Bekijk het artikel van Franca in Please Magazine. Of lees meer van en over onze experts.