Terug naar overzicht

Gaan de noodloketten dan bijna open?

Het is nu al ruim een week bekend dat de overheid maatregelen treft om ondernemers financieel te ondersteunen naar aanleiding van de corona-crisis. Met smart zit ondernemend Nederland te wachten op het moment… Wanneer gaan de noodloketten open? Want het wordt steeds moeilijker om het hoofd boven water te houden, omdat de vaste lasten zoals de huur van het pand, de energierekening, de personeelskosten et cetera ‘gewoon’ doorlopen.

Ook bij Please merken we dat ondernemers zich zorgen maken. Iedere dag ontvangen wij telefoontjes van bezorgde ondernemers en natuurlijk volkomen terecht. Wij snappen die angst. De tijd begint te dringen, want ook al heb jij als ondernemer een succesvol restaurant of zit jouw kappersstoel de hele dag vol, de buffers raken op een gegeven moment ook op. Dus het is heel fijn dat de overheid een mooi pakket aan economische maatregelen heeft gepresenteerd én nog mooier, dat ondernemers er bijna gebruik van kunnen gaan maken!

Om welke maatregelen gaat het dan?

Veel ondernemers zijn door de corona-crisis in zwaar weer beland en om hen financieel tegemoet te komen, heeft de overheid diverse maatregelen getroffen. Dit werd dinsdag 17 maart bekend gemaakt, maar voor alsnog was het onduidelijk wanneer de maatregelen ingericht zouden zijn. En dat moment is nu bijna zover. Na het weekend gaan namelijk alle noodloketten, voor de maatregelen die de Rijksoverheid bekend heeft gemaakt, open. Zowel voor ondernemers als voor zelfstandigen. Er is nog wel één uitzondering, het indienen van een aanvraag voor het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid is mogelijk vanaf maandag 6 april.

Vrijdag 27 maart, dé dag van het Noodloket

Het Noodloket is in het leven geroepen om ondernemers, die getroffen worden door de maatregelen van de overheid (denk aan het sluiten van de deuren), een eenmalige tegemoetkoming van €4000,- aan te bieden. Denk hierbij aan ondernemers met een horecazaak, fitnessclub, reisbureau, kapsalon, schoonheidssalon et cetera. Via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is het mogelijk om sinds gisteren een aanvraag voor het Noodloket in te dienen.

Loonkosten worden (deels) overgenomen door de NOW

De nieuwe maatregel Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid is een tegemoetkoming van de overheid in de loonkosten voor ondernemers die in de problemen zijn gekomen door de corona-crisis. Wil je meer weten over deze maatregel, lees dan hier verder.

Let op! Het aanvragen van het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid is op dit moment nog niet mogelijk. De overheid verwacht dat ondernemers dit vanaf maandag 6 april aan kunnen vragen via het UWV.

Speciaal voor de ZZP’er

Ook voor de kleine zelfstandige ondernemers heeft de overheid maatregelen getroffen. Zij kunnen de komende 3 maanden terecht bij de gemeente waarin zij wonen. Voor hen vult de overheid het inkomen namelijk aan tot het sociaal minimum. Door deze maatregel hoeven ZZP’ers geen spaargeld in te zetten én kunnen zij een uitkering krijgen ook al heeft een eventuele partner nog wel inkomen. Er zijn al gemeenten die dit faciliteren op basis van een voorschot, maar vanaf maandag zijn de loketten in alle gemeenten geopend. Bekijk hier alle gemeentelijke regelingen per provincie.

Hopelijk dat maandag de loketten inderdaad open gaan zodat jij ook weer zicht krijgt op een hoopvollere toekomst.

Bron: NOS