Terug naar overzicht

Extraatjes voor je personeel binnen de werkkostenregeling

De gewijzigde werkkostenregeling (WKR) is alweer sinds 2015 van kracht en heeft het aantal extraatjes dat we aan medewerkers kunnen geven sterk begrensd. Je mag tenslotte maar 1,2% van het totale fiscale loon onbelast uitkeren en dan hebben we het niet alleen over harde euro’s, maar ook over de kerstpakketten en de personeelsuitjes. Formeel gaat dit over onbelaste vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen. Ook wel de ‘vrije ruimte’ genoemd. Het vraagt soms om een beetje creativiteit maar je kunt zeker leuke dingen organiseren voor je personeel zónder extra kosten. Hier een paar ideeën.

Lasergamen op kantoor

Een personeelsfeestje op de eigen werkplek is onbelast, in tegenstelling tot alle activiteiten buiten het bedrijfsterrein. Zo bedacht een tuincentrum om te gaan lasergamen met het personeel in het eigen pand. Net nadat de zaak voor een deel was ontruimd en net voor dat alles zou worden omgetoverd in kerstsferen. Origineler kan niet toch?

Het bedrijfsfestival

Maar wat doe je dan als je geen groot halfleeg pand hebt, maar wel een grote parkeerplaats? Organiseer dan een hip bedrijfsfestival. Het aantal festivals in Nederland heeft een enorme vlucht genomen en is heel populair. Laat je creativiteit de vrije loop en organiseer je eigen hippe bedrijfsfestival. Let op: complete maaltijden worden wel belast en foodtrucks zonder eigen bijdrage bijvoorbeeld, vallen hier dus ook onder.

Het 7 jaar en 3 maanden feest

Er is altijd reden voor een feestje toch? Als je klanten hiervoor uitnodigt om dat samen met al je medewerkers te vieren, dan is het een zakelijk event dat niet valt onder de WKR-regeling en dus niet belastbaar is. Dus besta je 7 jaar en 3 maanden? Dan is een relatiedag, -borrel, -feestje voor je beste en leukste klanten misschien een goed idee. En uiteraard zijn alle personeelsleden ook hiervoor uitgenodigd. Zo sla je twee vliegen in een klap.

De ‘personeel-verwen-week’

Een ‘gewone’ personeelsborrel is niet belast. Ook het verschaffen van een gezonde of minder gezonde versnapering behoort tot de onbelaste mogelijkheden. Als je het ‘stapelt’ en het kan worden aangemerkt als een complete maaltijd, dan geldt het weer niet. Maar stel, de zomer nadert zijn einde en de meeste collega’s zijn weer terug van vakantie. Je wilt iets organiseren om iedereen weer een beetje te motiveren en in de stemming te komen. Smeer de verwennerijen dan een beetje uit. Een lekkere snack op maandag, een lekker extraatje tijdens de lunch, een aangeklede mid-week-woensdagborrel en de gezonde fruit-donderdag met een ruime keuze aan exotische fruitsoorten. Lekker toch? En ook nog eens onbelast.

Kortom, ook binnen de huidige wet- en regelgeving zijn er verschillende mogelijkheden. Wellicht heb je zelf ook ervaring met een originele aanpak waarmee je slim inspeelt op de WKR-regeling? We wensen je hoe dan ook veel succes en veel leuke, inspirerende en gezellige personeelsevents toe!

Tip: vraag altijd je accountant of administratiekantoor vooraf advies om teleurstelling achteraf te voorkomen.