Terug naar overzicht

Effectieve work-outs op elke werkvloer

1 mei: Dag van de Arbeid! Waar onze buurlanden genieten van een nationale vrije dag, ploeteren Nederlandse werknemers onverminderd door. Toch is het vandaag een mooie dag om als werkgever eens stil te staan bij de arbeidsomstandigheden van je werknemers. Wat kun jij doen om de werkomstandigheden van je personeel te optimaliseren?

Je kunt de arbeidsomstandigheden op verschillende facetten verbeteren. Denk aan:

Wil jij werken aan de vitaliteit van je personeel? Wij geven tips voor een effectieve work-out voor jouw horecapersoneel, fabrieksmedewerkers of kantoormedewerkers.

Horecapersoneel

Werken in de horeca lijkt al één grote work-out. Gewichtheffen met vaten bier en rennen van tafel naar tafel. Dus waarom zou je nog kiezen voor een work-out met je horecapersoneel? Grote kans dat jouw personeel al de hele dag in beweging is. En beweging is goed, toch? Klopt, maar veel bewegen tijdens het werk kan juist ook klachten veroorzaken. Met name als je niet goed beweegt.

Afwisseling is key. Dus zorg ervoor dat je personeel niet te lange diensten draait, voldoende pauzes neemt waarbij ze even kunnen zitten en laat barmedewerkers eens uitserveren en andersom. Zo creëer je ook meteen meer allround medewerkers.

Wil je écht out of the box gaan? Begin de dag gezamenlijk met een warming-up en eindig met een cooling down. Rekken & strekken, pilates, yoga; you name it! Zo zijn jullie lekker flexibel en train je andere spiergroepen dan alleen de spierballen en kuiten. En als extra bonus is het ook nog eens goed voor de teambuilding.

Fabrieksmedewerkers

Fabrieksmedewerkers werken vaak lange tijd in dezelfde houding en hebben te maken met een zware fysieke belasting. Om ervoor te zorgen dat je medewerkers niet uitvallen door overbelasting of andere gezondheidsklachten is ook hier afwisseling het sleutelwoord.

Voldoende rust is belangrijk, maar ook een regelmatige work-out zoals een dagelijks potje basketbal bijvoorbeeld. Een kleine investering met een groot resultaat. Schroef een basketbalbord aan de muur, koop een paar goede basketballen en enthousiasmeer je personeel om te gaan spelen. Een simpele work-out, maar goed om de spieren los te maken en voldoende afwisseling te bieden.

Kantoormedewerkers

Het gevaar op ieder kantoor: te lang achter je bureau zitten. Sommige medewerkers komen enkel voor een kopje koffie of een printje van hun bureaustoel. En dat is jammer, met name omdat flexibel werken resulteert in gezondere medewerkers.

Een zit-stabureau is zo geïmplementeerd, maar ook kleine gezamenlijke work-outs (tijdens of na werktijd) dragen bij een de productiviteit van jouw medewerkers. Zo komt uit onderzoek dat yoga, aerobics, krachttraining en wandelen veel effect hebben op de medewerkers als het gaat om time management, prestaties en het behalen van deadlines. Én het draagt ook nog eens bij aan de teamspirit. Tijd voor actie dus want zo vang je wel heel veel spreekwoordelijke vliegen in één klap!

Tips voor effectieve work-outs op élke werkvloer!

Voldoende beweging en afwisseling is belangrijk op elke werkvloer. Het is waarschijnlijk niet de bedoeling dat je medewerkers uitgebreid gaan sporten tijdens werktijd, maar met onderstaande gemakkelijke tips bereik je binnen iedere branche het beste resultaat.

Tip 1: blijf vernieuwen. Introduceer telkens nieuwe oefeningen. Op deze manier dwing je het lichaam om zich aan te passen en bij te blijven.

Tip 2: houvast. Plan trainingsmomenten op het werk in, op deze manier voelen medewerkers meer verantwoordelijkheid om deel te nemen.

Tip 3: zet doelen. En vooral realistische doelen. Te hoge verwachtingen waar een medewerker niet aan kan voldoen, werken eerder ontmoedigend dan motiverend.

Tip 4: hou het leuk. Leuke activiteiten zorgen ervoor dat je medewerkers mee blijven doen!

Please be happy!

Ook bij Please zitten wij vaak lang achter de computer voor ons werk. Toch vinden we vitaliteit op de werkvloer erg belangrijk. Daarom deden we vorig jaar een interne meting die resulteerde in vier pijlers voor 2019: persoonlijke ontwikkeling, voeding, sport en werkomgeving. Denk hierbij aan wandelingen, tafeltennistoernooien, week challenges, workshops, een pop-up coach voor persoonlijke ontwikkeling en bezoek en advies van diëtisten. Het hele jaar door organiseren wij projecten, groot en klein, om de vitaliteit binnen Please te vergroten en op deze manier ook de medewerkersbetrokkenheid en medewerkerstevredenheid te verhogen!

Nog één tip

Het is dus aan jou als werkgever om je medewerkers te stimuleren tot beweging! Niet alleen tijdens werktijd, maar ook daarna. Nog één tip namens Please: geef medewerkers korting op hun sportabonnement of vergoed het deels. Het levert jullie beide voordelen op! Ga er samen voor en investeer in je personeel!