Terug naar overzicht

Een payrollbedrijf selecteren. Waar let je op?

Je personeel in dienst nemen met een payrollcontract heeft veel voordelen, maar er kunnen natuurlijk ook redenen zijn om het juist niet te doen. Het is dus vooral belangrijk om eerst een goede afweging te maken en een bewuste keuze voor payroll te maken.

Kwaliteit is (g)een keuze

Goedkoop is duurkoop zeggen ze vaak. En ja, dat geldt zeker ook voor payroll. Natuurlijk zijn de kosten een relevant punt om je keuze op te baseren. Maar voordat je de prijsvergelijking start, is het vooral belangrijk om na te gaan welke kwaliteit je van de toekomstige payrollpartner verwacht. Om te beginnen is het belangrijk om een partner te selecteren die voldoet aan belangrijke keurmerken. Zie ze als de basisvoorwaarden. Een soort verzekering die voorkomt dat je niet voor onverwachte (financiële) problemen komt te staan. Let daarbij vooral op het SNA-keurmerk voor de uitzendbranche, de NEN 4400-1 norm en de ISO9001 certificering. Ook van belang is de zogenaamde G-rekening waarmee je de afdracht van loonbelasting en werknemersverzekeringen veilig stelt. Ook hiermee voorkom je onaangename verrassingen.

Staar je niet blind op de omrekenfactor

Als het goed zit met de kwaliteit, wil je natuurlijk weten wat het kost. In de prijsvergelijking tussen payrollbedrijven gaat het dan al snel over de ‘omrekenfactor’. Maar let op, het zegt niet alles. Een vast payrolltarief is er eigenlijk niet. Er zijn allerlei factoren waar de uiteindelijke prijs van afhankelijk is. Een partner in personeelszaken zorgt voor uitbetaling van het salaris, vakantiegeld, de personeelsadministratie, regelt alles rondom verzuim en ziekte, pensioenen, opleidingen en eventuele juridische zaken. Het tarief dat je betaalt voor deze werkzaamheden is gebaseerd op het bruto uurloon van de betreffende medewerker. Bereken hier eenvoudig jouw payrollfactor bij Please.

Bekijk verder vooral goed wat je allemaal krijgt. Kun je bijvoorbeeld altijd bij een vast contactpersoon terecht, of niet? Is de pensioenregeling inbegrepen bij het tarief? Zijn er allerlei aanvullende werkzaamheden waar je apart voor moet betalen, of niet? Ben je uiteindelijk zelf nog veel tijd kwijt, of niet?

Hoe wil je samenwerken?

Je leest het, er zijn er nogal wat punten waar je op moet letten. Kwaliteit en prijs zijn tenslotte rekbare begrippen. Toch is er misschien nog wel een belangrijker punt voor jouw definitieve keuze. En dat heeft alles te maken met hoe je wilt (samen)werken. Hoe staat het payrollbedrijf in het leven? Wat is hun visie? Verwacht je een professionele contactpersoon die echt kennis van zaken heeft of is een standaard salesmanager voldoende? Kan de payrollpartner meegroeien met jouw ambities? Wil je dat jouw deel in de samenwerking zo eenvoudig mogelijk is, zodat je er weinig omkijken naar hebt? Kun je bijvoorbeeld veel zaken online afhandelen, zoals de urenregistratie? Kun je alle personeelsdossiers en documenten online inzien? Past de cultuur bij die van jou?

The proof of the pudding…

Keuzes, keuzes. Zoals de Engelse zeggen, om echt te weten waar je aan toe bent, moet je eerst de pudding proeven om er een oordeel over te kunnen geven. Daar zit wat in, al kun je natuurlijk beginnen met het checken van de klantreviews. En als die goed zijn, is een goede kop koffie (of thee) een mooie vervolgstap.