Directeur Please over samen ondernemen in crisistijd

Samen vinden we een oplossing!

De laatste weken heb ik ervaren als een soort kettingbotsing. In het begin denk je: ‘Ach, het valt wel mee.’ Maar hoe meer je hoort en ziet, hoe omvangrijker de situatie lijkt te worden. En zelfs alle goede regelingen en vooruitzichten van de overheid, geven (nog) niet de zekerheid die wij als ondernemers nodig hebben. Iedereen wacht met smart op verdere uitwerking en wil weten waar hij aan toe is. Maar ik begrijp goed dat dit ook voor de regering onzekere tijden zijn.

Compensatieregelingen voor door coronacrisis getroffen ondernemers

Dát getroffen ondernemers worden geholpen door de overheid is een feit, maar hoe precies en wanneer is nog niet bekend. Ook zijn de voorwaarden van de aangekondigde regelingen nog niet duidelijk. Er komt een voorschot uit de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging ten behoeve van behoud van Werkgelegenheid (NOW). Maar niemand weet wanneer en wat er precies wordt gecompenseerd. De overheid spreekt over ‘de loonsom’, maar is dat inclusief vakantiegeld, vakantiedagen en pensioen? We weten het niet. Als je nu wist dat je over 3 weken een bepaald bedrag of percentage krijgt kun je gaan rekenen, maar dat kan nu niet. Daarbij komt dat getroffen ondernemers nú geld nodig hebben. Het personeel moet doorbetaald worden, dat is je plicht als werkgever, maar waar haal je dat geld vandaan wanneer er niets meer binnenkomt?

De overheid werkt met man en macht om deze crisis het hoofd te bieden. Daar heb ik veel respect en begrip voor. De gevraagde details van de maatregelen vergen tijd. Er bestaat helaas geen standaard draaiboek voor een situatie als deze. Het zijn onzekere tijden en niemand weet hoelang deze situatie aanhoudt.

Ik begrijp dat de overheid nog geen details kan noemen. Zij werken met man en macht om deze crisis het hoofd te bieden.

Hoe overleven we de coronacrisis?

De afgelopen weken heb ik deze onzekerheid ervaren, en ik denk elke ondernemer met mij. Het is verschrikkelijk om geen antwoorden te kunnen geven aan je klanten en medewerkers. Iedereen wil zekerheid, maar die is er niet. In de regel heeft iedere ondernemer te maken met een bepaalde mate van onzekerheid. Je weet nooit precies wat je zult omzetten, maar je staat dan tenminste zelf aan het roer. Nu kunnen sommige ondernemers enkel machteloos toekijken.

“Het ondernemersbestaan is altijd onzeker, maar je staat dan tenminste zelf aan het roer. Nu kunnen sommigen enkel machteloos toekijken.

De persconferentie van zondagmiddag 15 maart

Toen ik voor het eerst van het virus hoorde, zag ik (en velen met mij) de ernst van de situatie nog niet in. Tót zondagmiddag 15 maart om 17:00 uur in de persconferentie werd aangekondigd dat alle horecazaken binnen één uur moesten sluiten tot 6 april. Toen kwam bij mij het besef dat deze crisis een enorme impact zal hebben, ook op de economie.

“Je beseft het niet, met name als je buiten de lente haar intrede ziet doen, maar we staan midden in een oorlogsgebied

Want de sluiting van de horeca werkt als een olievlek. Ook alle toeleveranciers worden geraakt. Groothandels zitten met voedseloverschotten en wasserijen hebben ineens geen werk meer omdat de tafellakens en servetten niet gebruikt worden. Het houdt allemaal op. En hoe langer dit aanhoudt, hoe groter de olievlek. Je beseft het niet, met name als je buiten de lente haar intrede ziet doen, maar we staan midden in een oorlogsgebied. Dat merk je met name in de ziekenhuizen waar ambulances af en aan rijden, wanneer je ’s avonds de tv aanzet en als je door de lege straten wandelt.

Als we ten onder gaan, dan gaan we strijdend

Gelukkig zijn er ook sectoren en bedrijven die het razend druk hebben, omzetpieken zien en om personeel verlegen zitten. Deze ondernemers maken zich natuurlijk druk om hun gezondheid, die van hun naasten en hun personeel, maar niet om het voortbestaan van hun bedrijf. Bij veel getroffen ondernemers merk ik overigens ook een mentaliteitsverschuiving, de rust keert terug. Waar vorige week, na de persconferentie van 15 maart nog totale paniek heerste en sommigen hun faillissement zagen naderen, ontstaat nu steeds meer positivisme, relativisme en voorzichtige hoop voor de toekomst. Ondernemers herpakken zich. Kom op, schouders eronder en gaan. En als we ten onder gaan, dan doen we dat strijdend.

Waar vorige week nog totale paniek heerste […] ontstaat nu steeds meer positivisme, relativisme en voorzichtige hoop voor de toekomst

Geen negatieve spiraal

Ik zie allerlei creatieve ideeën ontstaan en ondernemers die elkaar opzoeken, oplossingen bedenken en personeel uitwisselen. Zelfs concullega’s steken de koppen nu vaker bij elkaar. ‘Hoe los jij dit op?’ ‘O, dat is slim, dat ga ik ook doen’. Of; ‘Zou je dat wel zo doen?’ Dat gebeurt normaal niet.

Toch hoop ik natuurlijk van harte dat de coronacrisis snel voorbij is. Hoe de komende weken zullen verlopen, weten we niet. Dat is koffiedik kijken en volledig afhankelijk van de ontwikkelingen van het aantal besmettingen. We weten ook nog niet hoe zwaar de economie geraakt zal worden. De berichten van het RIVM van 25 maart over een mogelijke afname van de snelheid waarmee het virus zich verspreidt, bieden hoop en vertrouwen in de terugkeer van ‘het gewone leven’. In de tussentijd roeien we met de riemen die we hebben en zorgen we ervoor dat we klaar zijn voor een tijd ná de coronacrisis. Binnen Please werken we bijvoorbeeld hard aan innovatieve en moderne oplossingen om straks supersnel opdrachtgevers en medewerkers aan elkaar te koppelen. En we blijven uiteraard in contact met onze klanten. We zitten er immers samen in. En samen vinden we een oplossing!

Hans van de Ven
Algemeen directeur Please

Gerelateerde artikelen

Meer bezoekers naar je zaak met instagram

Please breidt HR dienstverlening uit

productiviteit medewerkers

Hoe creeer je drukte op je website of in je webwinkel?

Een droomklant binnenhalen doe je zo!

Even voorstellen… Ivy van Alphen – adviseur intermediairs

Bij Please op de payroll, Wencke Roefs vertelt