Terug naar overzicht

De werkweek van HR expert Malaika

Maandag

De week begin ik altijd heerlijk: met een vrije dag 😉 Al sinds jaar en dag valt mijn parttime dag op de maandag. Op zondagavond hoef ik dus niet na te denken over dat uurtje later naar bed of dat lekkere glaasje wijn. Deze dag van de week gebruik ik altijd om mijn huis weer op orde te krijgen, boodschappen te doen en gezellig te spelen met m’n dochtertje van anderhalf.

Dinsdag

Mijn (werk)week begint. We starten met een teamoverleg, digitaal omdat ook wij allemaal (weer) thuis werken. O nee wacht, we starten de dag met koffie. Daarna mag pas het teamoverleg starten. Tijdens dit overleg bespreken mijn HR collega Anke en ik casussen, nieuwe ontwikkelingen in de markt en onze persoonlijke groei. Tweewekelijks haakt ook onze salesmanager bij dit overleg aan. Daarna begint het administratieve werk: alle zaken van de week ervoor moeten tenslotte nog worden uitgewerkt. Voor vandaag op de agenda: het uitwerken van twee HR scans en het opstellen van een HR adviesvoorstel. Ook bereid ik mijn afspraken van deze week voor. Morgen staan namelijk de ontwikkelingsgesprekken bij Ratho op de agenda! Ratho is één van de klanten waar ik met regelmaat te vinden ben.

Richting het einde van de dag bel ik nog een paar klanten om een afspraak in te plannen of om de HR scan door te spreken. Ik sluit mijn computer af voor vandaag, het is 17.10 uur.

Woensdag

Al vroeg zit ik in de auto naar Eindhoven. Ik wil graag op tijd bij Ratho zijn om mijn werkdag op te starten en alle voorbereidingen te treffen. We gaan vandaag ontwikkelingsgesprekken voeren met de medewerkers om zo hun doelen te bepalen voor het komende half jaar. We zien dit gesprek als een 0-meting en noemen dit gesprek ook wel een planningsgesprek. We maken plannen voor een afgesproken periode en koppelen deze aan concrete doelstellingen. Tijdens het gesprek brengen we de talenten van elke medewerker in kaart en kijken we naar mogelijke verbeterpunten. Ik ben bij deze gesprekken aanwezig om ervoor te zorgen dat we niet teveel inzoomen op incidenten en dat doelstellingen SMART geformuleerd worden. Na afloop van een gesprek verzorg ik de feedback richting de leidinggevenden, zodat ook zij hiervan leren voor de volgende keer! Aan het einde van de werkdag hebben we weer 7 medewerkers gesproken en mooie, concrete plannen voor de toekomst gemaakt. Gaaf!

Donderdag

Op donderdag werk ik een halve dag. Deze dag gebruik ik om verder te werken aan lopende opdrachten die ik op afstand kan organiseren. Vandaag staat een marktonderzoek voor een salarishuis op de planning. Ik bekijk per functie wat marktconforme salarissen zijn. Daarnaast kijk ik naar de employer branding van de betreffende opdrachtgever: de kern van het bedrijf én de bijbehorende werkgeversstijl. Om daarachter te komen stel ik vragen als: ’Wie wil jij zijn als werkgever?’ en ‘Wil je je medewerkers marktconform betalen of juist meer/minder, en waarom?’. Samen met het marktonderzoek vormt de employer branding de basis van een solide en op maat gemaakt salarishuis.

Vrijdag

Werkweek MalaikaSamen met een klant ben ik bezig met de opbouw van een strategische personeelsplanning. We beoordelen gezamenlijk wie van zijn medewerkers rijzende sterren zijn en wie de harde werkers conform de HR3P matrix, een handig hulpmiddel om de kwaliteit van personeel in kaart te brengen. Vervolgens werpen we een blik op de toekomst om in te schatten welke veranderingen er kunnen ontstaan in het huidige personeelsbestand, denk aan: ziekte, andere uitdaging of zwangerschap. Op die manier is het personeelsbestand van deze klant goed voorbereid op de toekomst! In de middag heb ik nog een afspraak staan voor de uitvoering van een HR scan. Dit is altijd zo leuk: ik leer een bedrijf echt heel goed kennen in anderhalf uur. Ik ben van nature een heel nieuwsgierig aagje (lees mijn eerste blog) en deze nieuwsgierigheid wordt dus ultiem bevredigd door bij zoveel klanten een kijkje in de keuken te mogen nemen!

Later die middag heb ik nog een loopbaanadviestraject gepland. Sommige medewerkers vinden het lastig in te schatten waar hun talenten en drijfveren liggen en waar ze nu écht gelukkig van worden. Aan de hand van een persoonlijkheids- en loopbaantest proberen we dit zo goed mogelijk in kaart te brengen. Na een grondige analyse gaan we hierover samen in gesprek om hopelijk tot een concreet toekomstplan te komen waarbij de medewerker echt werkgeluk vindt.

Om 16.45 uur beginnen we met collega’s (nu virtueel) al wat te babbelen over het weekend en besluiten we om net iets eerder aan onze VrijMiBo te starten. Tot volgende week jongens!