Terug naar overzicht

De greypreneur heeft de toekomst

We kennen ze waarschijnlijk allemaal wel. Jonge ondernemers die, bij wijze van spreken, net afgestudeerd zijn en vol goede moed en energie een eigen bedrijf oprichten. Vaak worden zij door hun studie of vrije tijd getriggerd waarbij ze de behoefte signaleren aan iets wat er in hun ogen nog niet is. Deze behoefte zetten ze dan om in een ondernemingsplan en zo is het studentenleven binnen no-time verleden tijd en zijn ze ondernemer. De ene na de andere onderneming met jonge ondernemers popt op. Ook bij Please  zien we veel jonge ondernemers zoals WebNexus en WEvents. Je zou dus denken dat jonge ondernemers de toekomst hebben. Maar als je dan naar onze demografie kijkt, dan zegt die eigenlijk iets heel anders; ouderen hebben de toekomst! Sprout dook in de wondere wereld van het verschijnsel ‘greypreneur’. 

Het woord ‘greypreneur’ spreekt eigenlijk al voor zich: iemand die op latere leeftijd begint met ondernemen. Misschien heeft diegene er altijd al van gedroomd om een eigen bedrijf op te richten of is er iets op het pad gekomen waardoor de knop van de ondernemer ‘aan’ is gezet. Je weet het niet, maar één ding is zeker: iedereen heeft het massaal over alle jonge ondernemers, terwijl de ‘greypreneur’ in opkomst is!

Dat is eigenlijk helemaal niet zo gek als je kijkt naar de demografie. Al jaren is er sprake van vergrijzing. De greypreneur beschikt natuurlijk over jaren kennis en ervaring binnen zijn of haar vakgebied en laten we ook levenservaring niet vergeten. Dit zijn goede motieven, maar ook het feit dat we met zijn allen steeds langer door moeten werken voordat we met pensioen kunnen, werkt hier aan mee. Zou dit in combinatie met de flexibilsering van de arbeidsmarkt de opkomst van de ‘greypreneur’ verklaren?

Een aantal cijfers en feitjes over de ‘greypreneur’

Op de website Best Masters Programs is een infographic gepubliceerd op basis van onderzoek met betrekking tot het herinrichten van je carrière na je 50ste levensjaar. De cijfers liegen er niet om. Zo blijkt dat 4 op de 5 babyboomers langer door moet werken om financieel overeind te blijven terwijl ze genieten van hun welverdiend pensioen. 49% van de zelfstandig ondernemers zijn babyboomers, dit is de generatie die tussen 1940 en 1955 is geboren. En kennen jullie het fenomeen van de ‘gig economie’ nog? Dit wil zeggen dat je ontzettend flexibel werkt zonder enige contractueel vastgelegde vorm van werkzekerheid en verzekering. De oudere generatie heeft hier de meeste oren naar ten opzichte van andere generaties. Op deze manier genieten ze van hun oude dag én is het mogelijk om flexibel te werken. Komt dat even goed uit in de flexibele arbeidsmarkt van tegenwoordig.

De voordelen van oudere werknemers voor werkgevers

Ook binnen bedrijven wordt de groep oudere werknemers steeds groter door de vergrijzing. 60% van de werknemers in de leeftijd van 45 of ouder geeft aan dat zij leeftijdsdiscriminatie ervaren of gezien hebben op de werkplek. En dit terwijl oudere werknemers ook voordelen met zich meebrengen voor een werkgever. Denk hierbij aan kennis en ervaring, ze zijn geen jobhoppers, ze zijn gemotiveerd tot op het bod, de kans op uitval is minder én in Nederland zijn er voor deze groep, oudere werknemers van 56 jaar of ouder, loonkostenvoordelen voor werkgevers. Ben je benieuwd naar de voordelen van oudere werknemers? Lees het in ons kennisbankartikel.