Terug naar overzicht

Boekrecensie: ‘Semco in de polder’

Allard Droste toverde Aldowa in 10 jaar tijd om tot een modern bedrijf waar de werknemer voorop staat en werk weer leuk mag zijn. Hij wist niet alleen de bedrijfsstructuur te veranderen maar ook de omzet te vervijfvoudigen. Om andere ondernemers te inspireren schreef Droste het boek Semco in de polder.

Een hiërarchisch Rotterdams bedrijf, al 30 jaar gespecialiseerd in gevelbeplating. Dat wás Aldowa. Allard Droste bracht een frisse wind. Geen vaste werktijden, geen toestemming vragen aan de baas, maar eigen verantwoordelijkheid. Het resultaat? Blije werknemers die zelfstandig projecten runnen en een ongekend laag ziekteverzuim. Dat de klant dat ook merkt, is terug te zien in de omzet stijging!

Ondernemerschap en werkgeverschap

In zijn boek neemt Droste je aan de hand van anekdotes, afgewisseld met toepasselijke Fokke & Sukke-strips, mee in zijn visie op het ondernemerschap. En in het bijzonder: het werkgeverschap. Zo vertelt hij over de grootste opdracht ooit in de geschiedenis van Aldowa – die Droste overigens niet zelf coördineerde maar volledig onderbracht bij de jongste en oudste productiemedewerker van het bedrijf. En ook het verhaal over de 21-jarige officeondersteuner die na verloop van tijd niet alleen zelfstandig offertes opstelde, maar ook opdrachten binnenhaalde. Ondertussen is ze, naast haar werkzaamheden als officeondersteuner ook nog actief op de afdeling marketing.

Dit zijn stuk voor stuk effecten van de Droste-blik: het anders-doen. Want als een medewerker in zijn of haar vrije tijd een volledig huishouden of voetbalkantine runt, dan kan diegene toch ook prima zijn/haar werk zelfstandig uitvoeren? En een functioneringsgesprek? Thuis heb je toch ook geen functioneringsgesprek?

3 pijlers

Droste’s visie bestaat uit 3 pijlers: dromen, durven en loslaten. Droom dat je je einddoel al hebt behaald en handel hiernaar. Ga uit van succes, dan is de weg ernaartoe een stuk duidelijker. Als jezelf gelooft dat je je doel al hebt behaald, werkt dat aanstekelijk en staan alle neuzen dezelfde kant op. Durf grenzeloos vertrouwen te plaatsen in je medewerkers en behandel hen als volwassenen is Droste’s advies. En tenslotte: loslaten. Alleen dan maak je van een werknemer een mede-ondernemer die zich net zo verantwoordelijk voelt voor het succes van het bedrijf als jij.

Droste’s visie lijkt op die van Ricardo Semler, de geroemde Braziliaanse managementgoeroe. Beiden stellen de medewerker voorop door grenzeloos te vertrouwen op het kunnen van hun medewerkers. Vandaar ook de titel van het boek en het voorwoord van Arko van Brakel, zakenpartner van Semler. Maar zoals de titel eveneens doet vermoeden is dit inspirerende managementboek geschreven met een dosis Hollandse nuchterheid.

Ben je benieuwd naar het boek Semco in de polder? Download dan het inkijkexemplaar of bestel het volledige boek hier. Tip: lees ook het interview met Arko van Brakel, medeoprichter van het Semco Style Institute.