Terug naar overzicht

Blog: Waarom ondernemers hun personeelszaken uitbesteden

Ik kom ze iedere dag tegen… ondernemers die het cruciale punt hebben bereikt waar vrijwel iedere zelfstandige ondernemer mee te maken krijgt: het punt waarop je moet beslissen of je wel of geen personeel aanneemt. Ik schuif aan tafel bij deze ondernemers en maak samen met de ondernemer de afweging.

Blijven doen waar je goed in bent

Als ondernemer weet je dat je goed bent in datgene waar jouw bedrijf voor staat. Of je nu websites of huizen bouwt, haren, honden of heggen trimt, het maakt niet uit. Jouw bedrijf bestaat omdat jij het runt en daar goed in bent. Maar ben jij ook goed in het managen van personeel, het bijhouden van het arbeidsrecht of het verlonen van werknemers, om maar wat te noemen? Veel ondernemers die ik spreek zien hier tegenop en schuiven het liever weg. Het uitbesteden van werkgeverstaken is gelukkig een mogelijkheid zodat ondernemers weer kunnen ondernemen, in plaats van werkgeven.

Risico’s verkleinen

In de praktijk is het niet ongewoon dat bedrijven geen, of minder, groei doormaken omdat het werkgeverschap te veel, en met name kostbare tijd inneemt. Ik spreek met regelmaat ondernemers die niets weten van de verplichte deelname aan de pensioenregeling binnen hun branche of schrikken van de verhoogde premies bij ziekte of de risico’s van een nulurencontract. En dat is niet gek want, hoewel veel ondernemers zich goed laten informeren door een accountant of jurist, zijn ook zij geen experts op álle vlakken van het werkgeverschap. Daarom is het, met name voor starters, vaak zeer gunstig om personeelszaken uit te besteden. Het lijkt misschien een snel salespraatje, maar toch ervaar ik dit iedere dag.

Never again

Helaas spreek ik ook ondernemers die de negatieve gevolgen al aan den lijve hebben ondervonden, zoals een claim van een medewerker of hoge verzuimkosten. Van hen hoor ik dan vaak: ‘had ik me maar eerder verdiept in het uitbesteden van mijn personeelszaken.’ Op het moment dat ik ze spreek zijn ze hoofdzakelijk op zoek naar een concrete oplossing om eenzelfde negatieve ervaring  te voorkomen in de toekomst.

Goede voorbereiding

Maar daarnaast spreek ik ook ondernemers die; enkel op zoek zijn naar een groter platform voor hun vacatures; advies over een goed salarishuis; flexibele contracten; of juridische ondersteuning. De vraagstukken zijn divers en het advies dus ook. Daarom bereid ik me altijd goed voor op ieder adviesgesprek. Mijn collega’s van de binnendienst hebben al een inventariserend gesprek gevoerd met de ondernemer. De uitkomst van dit gesprek vormt de basis voor mijn advies. Vervolgens verdiep ik me in de ondernemer, het bedrijf en het vraagstuk. Ik bekijk ook altijd de werkingssfeer van een van toepassing zijnde cao om beslagen ten ijs te komen. Als de werkingssfeer direct invloed heeft op de kosten of arbeidsvoorwaarden wil ik dat natuurlijk direct kunnen vertellen.

Adviseren en informeren

Samen maken we dan een overzicht van de kosten in eigen beheer en de kosten bij Please, om een eerlijke vergelijking te maken. Ik vertel dan ook altijd over de opleidingsmogelijkheden binnen Please. We hebben namelijk een speciaal budget om de duurzame inzetbaarheid van medewerkers te vergroten. Dat kunnen we onder andere inzetten voor scholing. Als ik de ondernemer volledig heb geïnformeerd, laat ik de keuze bij hem of haar. En als een samenwerking van beide kanten niet aantrekkelijk is, dan zeg ik dat ook.

Trots!

En hoe leuk is het om een ondernemer na een aantal jaar weer te spreken om er vervolgens achter te komen dat hij is uitgegroeid van eenmanszaak naar een ondernemer met 15-20 medewerkers die via ons op zijn werkvloer staan? Of dat de ondernemer echt ervaart dat hij zorgeloos kan ondernemen dankzij Please? Daar word ik echt blij van! Als ik bijvoorbeeld kijk naar WEvents, Werelds, Dé spellenwinkel en Splendeur bijvoorbeeld ben ik echt trots. Ik heb hen stuk voor stuk destijds gesproken en vind het zo leuk om te zien dat het nu zo goed met hen gaat.

Arno van Helvoirt
Please adviseur