Terug naar overzicht

Blog: Teamuitbreiding in alle soorten en maten!

Elke ochtend moet ik er nog aan wennen. Ben ik nu weer opgestaan met zo’n opgeblazen gevoel of heb ik met de feestdagen echt teveel gegeten? Na enige minuten komt het besef en geeft mijn spiegel me weer de bevestiging: there’s a baby on the way ! Oftewel, persoonlijke teamuitbreiding voor mij en mijn vriend. Superspannend! Maar hoe vaak ik me op zakelijk vlak ook al heb beziggehouden met teamuitbreiding, dít is toch wel even andere koek. Alles is nieuw en er is geen standaard ‘functieprofiel met competenties’ waaraan je moet voldoen als aanstaande ouder. De hele ‘selectieprocedure’ moet je doorlopen zonder enige vorm van voorbereiding. Gelukkig heb ik wel al meer ervaring met zakelijke teamuitbreiding…

Nóg meer uitbreiding

Zo heb ik het proces van teamuitbreiding onlangs zelf nog doorlopen. Naast mijn gezinsuitbreiding heb ik namelijk nóg een leuk nieuwtje! Het HR team van Please wordt aangevuld met een nieuwe collega: Anke van Alst. Voor sommigen misschien een bekende naam, en dat klopt! Anke was voorheen werkzaam als intern relatiebeheerder bij Please, maar besloot anderhalf jaar geleden haar HR neus achterna te gaan en koos voor een uitdaging buiten Please. Nu mogen we haar gelukkig weer verwelkomen.

Ik heb mijn teamuitbreiding dus gevonden binnen mijn eigen netwerk. Maar welke manieren zijn er nog meer om een nieuwe collega te vinden, met name in deze krappe arbeidsmarkt? Welke stappen zet je in dit proces? En waar moet je rekening mee houden? Hieronder volgt een stappenplan met tips en tricks.

Stap 1: Zet de vacature intern uit

Ik raad iedere ondernemer aan om eerst binnen je eigen organisatie te zoeken naar een geschikte kandidaat.

  • Waarom? Zo krijgen jouw medewerkers de kans om door te groeien en verklein jij de kans dat je goed personeel verliest in de toekomst. Daarnaast creëer je op deze manier ruimte voor een gesprek waardoor vaak creatieve, nieuwe ideeën ontstaan.
  • Hoe? Zet de vacaturetekst eerst vijf werkdagen intern uit door hem te plaatsen op een intranet of te mailen naar je collega’s. Geef hen een week om hun interesse kenbaar te maken. Ga vervolgens met iedere enthousiasteling in gesprek om zijn motivatie aan te horen. Meer tips over een interne sollicitatieprocedure kun je ook teruglezen in ons artikel de voor- en nadelen van een interne sollicitatie.

Stap 2: De medewerker niet intern gevonden? Kijk in je netwerk!

In mijn geval heb ik onze nieuwe HR specialist niet intern gevonden. Wel ben ik flink wat creatieve ideeën rijker en heb ik enorm waardevolle gesprekken gevoerd met collega’s. Maar, wat nu? In plaats van direct je vacature op alle vacaturebanken te knallen, kun je eerst eens kijken in je netwerk en dat van je collega’s. Misschien komt een ex-medewerker in de nieuwe functie goed tot zijn recht? Zo heb ik bijvoorbeeld in Anke mijn HR collega gevonden. Voor deze sollicitatieprocedure geldt wederom mijn favoriete quote: “Waarom moeilijk doen als het samen kan?”.

Stap 3: Nog geen geluk? Zet de vacature dan extern uit

Heb je niet het geluk dat iemand uit je directe netwerk zich aandient? Beoordeel dan de beschikbare vacaturebanken en sociale media. Bedenk welke doelgroep je wilt aanspreken en waar je deze vindt. Spreek hen aan in een ‘taal’ die zij verstaan en probeer op die manier de juiste doelgroep enthousiast te maken voor je vacature. En zeker niet onbelangrijk: ben zo eerlijk mogelijk in je vacaturetekst.

Hopelijk vind je aan de hand van deze stappen, zonder hoge kosten en met relatief weinig moeite, een geschikte kandidaat voor je openstaande vacature. Kun je daar nog wat hulp bij gebruiken? Neem dan gerust eens contact op met mij of Anke. Wij helpen je graag met alle HR vraagstukken. En mocht jij nog tips hebben voor mijn persoonlijke teamuitbreiding? Ze zijn meer dan welkom! :).

Malaika van den Eijnde
HR specialiste Please

Vond je deze blog interessant?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere maand een nieuwe blog in je mailbox én blijf automatisch op de hoogte van nieuws en tips over ondernemen en werkgeven.

Inschrijven