Terug naar overzicht

Blog: Dáár gaat ze! Het is tijd voor zwangerschapsverlof

Help/Yes, ik heb zwangerschapsverlof… Wat een dubbel gevoel.

  • Help; wat ga ik mijn werk en mijn lieve collega’s missen! En, wat ga ik toch met al die vrije tijd doen?
  • Yes; even rust. Mezelf voorbereiden op mijn nieuwste ‘innovatie’, het leven als gezin. En stiekem wordt alles ook wel iets zwaarder met een buik als een skippybal.

Voordat ik kan starten met die nieuwste innovatie, moet de skippybal eerst nog uit mijn buik. Met een stukje voorbereiding is dus niets mis, want een baby met 40 weken zwangerschap is zo groot als een watermeloen (WAT?) of een bruidstaart (met drie verdiepingen!). Een stuk rust is dus ook wel welkom. Ik heb ervoor gekozen om tot 36 weken door te werken. Maar je kunt er ook voor kiezen om met 34 weken al met de voorbereiding te starten. Hoe verloopt een zwangerschap eigenlijk op werkgebied? Wanneer ga je met zwangerschapsverlof? Welke mogelijkheden/scenario’s zijn er allemaal? En welke acties dien je te ondernemen? Ik neem je mee…

Je bent zwanger (HOERA!), en nu?

Op het moment dat je ontdekt dat je zwanger bent, overheerst de blijdschap. Daarna volgen vaak vragen als ‘oh jee, hoe ga ik dat op het werk regelen?’ en ‘kan ik dat allemaal wel?’. Nou, op die laatste vraag kreeg ik constant het antwoord ‘natuurlijk wel!’. Om de andere vraag te beantwoorden: het is belangrijk je werkgever op de hoogte te brengen. Dit moet uiterlijk drie weken voor de ingang van je zwangerschapsverlof. Persoonlijk vind ik dat aan de late kant, want hoe verberg je tot die tijd die groeiende buik?! Daarnaast is het ook wel prettig als je werkgever rekening kan houden met jouw veranderende situatie. Mijn advies is om in een vroeg stadium, bijvoorbeeld na de 12-weken echo, je werkgever in te lichten.

En dan?

Je doet je ding zoals je dat eigenlijk altijd al hebt gedaan. Oftewel; je werk gaat gewoon door, in elk geval voorlopig…  Tot wanneer dan? Hier zijn verschillende antwoorden mogelijk:

  • Het werk loopt door, eventueel met hulpmiddelen die je werk fysiek makkelijker maken, totdat het voor jou lichamelijk of mentaal niet meer mogelijk is om je werkzaamheden uit te voeren. Is dat het geval? Dan kom je in de ziektewet terecht en dien je verplicht 6 weken voor je vermoedelijke bevallingsdatum met verlof te gaan.
  • Het werk loopt door tot je op 6 of 4 weken voor je vermoedelijke bevallingsdatum zit. Je kiest vroegtijdig, in overleg met je werkgever wanneer je verlof van start gaat, zodat je werkgever hierop kan inspelen.

De scenario’s

En dan is het ineens zover; zwangerschapsverlof, tijd om het werk los te laten en met de voeten omhoog te gaan. Wanneer mijn dochter ter wereld gaat komen, is nog maar de vraag. Natuurlijk is er wel de vermoedelijke bevallingsdatum, maar wie zegt dat ze ook precies op die dag komt? Het kan dus zomaar zijn dat je bevalt vóór de uitgerekende datum of ná die bewuste datum.

  • Beval je vóór de uitgerekende datum? Dan verandert er niet veel, je hebt sowieso recht op 16 weken zwangerschapsverlof in totaliteit. Het verlof dat je voor je bevalling hebt opgenomen wordt van de totale duur van 16 weken afgetrokken.
  • Er bestaat natuurlijk ook een kans dat de kleine het allemaal wel prima vindt en besluit om zichzelf ná de uitgerekende datum te melden. Alle dagen die je later bevalt dan de vermoedelijke bevallingsdatum, worden aan de totale lengte van je verlof toegevoegd.

Back to business

In de meeste gevallen ga je na een zwangerschap en je verlof weer terug aan het werk. Het is belangrijk om goed na te denken over het aantal uur dat je wilt komen werken. Bespreek dit tijdig met je werkgever. Overweeg hierbij de mogelijkheden met betrekking tot ouderschapsverlof. Als het goed is heb je dan, na die maanden thuis, ook weer heel veel zin om je neus in het werk te steken. Tijd voor iets anders dan luiers, flesjes en beschuit met muisjes. Leuk weetje: werkende moeders blijken de beste medewerkers te zijn! Ze kunnen veel ballen in de lucht houden en ze hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Allemaal voordelen voor mij wanneer ik weer terugkeer op mijn vertrouwde stekkie. Tot die tijd kunnen jullie terecht bij mijn HR collega Anke van Alst. Wellicht hebben jullie haar eerste blog ook al gelezen? Ik heb het volste vertrouwen in Anke en laat mijn werk met een gerust hart los voor de aankomende maanden.

Nou, dan ga ik nu mini-kleertjes wassen, me mentaal voorbereiden en mijn huis schoonmaken… Natuurlijk maak ik elke week mijn huis schoon. De ene week misschien wat beter dan de andere keer. Maar, de aankomende weken ga ik ervoor zorgen dat mijn huis BRANDSCHOON is. Iets met nesteldrang…. Nou, jullie zijn echt niet voor altijd van me af, het zwangerschapsverlof duurt ‘maar’ een ruime 16 weken.

Toedeloe!

Malaika van den Eijnde
HR specialiste Please

Vond je deze blog interessant?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere maand een nieuwe blog in je mailbox én blijf automatisch op de hoogte van nieuws en tips over ondernemen en werkgeven.

Inschrijven