Betere balans tussen werk en privé? Lees deze 5 tips

Het lijkt de ideale situatie: balans tussen werk en privé. Hoe zorg je ervoor dat zowel je gezin, vrienden en familie evenveel aandacht krijgen als je fulltime job? Of merk je juist dat je je niet volledig kunt richten op je werk door een (te) druk privéleven? Laten we vooropstellen dat het bereiken van de perfecte balans tussen beiden onmogelijk is. Balanceren is iets wat je iedere dag moet doen, maar met deze tips van inspirator Jelle Hermus van soChicken wordt het misschien wel wat eenvoudiger.

1. Maak keuzes

Het lijkt misschien voor de hand liggend en makkelijker gezegd dan gedaan, maar niets is minder waar. De reden waarom de balans vaak ver te zoeken is, is omdat je simpelweg te veel ballen hoog moet houden. Een jongleur traint jaren voordat hij meerdere ballen kan hooghouden. Hoe kun je dan van jezelf verwachten dat jij dit, ongetraind, ook kunt? Maak daarom keuzes. Want, hoe minder ballen je hooghoudt, hoe minder energie het kost én hoe minder ballen je kunt laten vallen.

Dus: Inventariseer je doelen en rankschik ze van meest naar minst belangrijk. Maak vervolgens een bewuste keuze om dingen niet meer te doen. Zo doe je alleen nog dingen waar je echt gelukkig van wordt.

2. Combineer en besteed uit

Alleen doen waar je écht gelukkig van wordt. Klinkt leuk. Maar in alle eerlijkheid, er zijn ook zaken die je simpelweg móet doen en waar je niet per definitie écht gelukkig van wordt. De boekhouding, belastingaangifte, boodschappen, het huishouden, ieder weekend naar de sportwedstrijd van je zoon of dochter. Maar ook hier kun je keuzes maken. Kies ervoor om taken slim te combineren óf besteed ze uit.

Werken jij en je partner fulltime? Misschien is het dan een goed idee om een huishoudster aan te nemen. Zo kun jij na een drukke werkdag op de bank ploffen en genieten van een heerlijk schoon en opgeruimd huis. Doe één keer per week boodschappen. Een fijne gedachte dat je maar één keer hoeft na te denken over wat je gaat koken. Zo voorkom je dat je iedere avond de supermarkt doorkruist en uiteindelijk met een snelle maaltijd uit een pakje naar huis gaat.

Ook op je werk kun je taken slim combineren én uitbesteden. Je hoeft namelijk niet alles zelf te doen. Investeer in het overdragen van taken. Een inwerktraject kost in het begin veel tijd, maar levert je uiteindelijk alleen maar tijd op. En je personeelsadministratie? Ook dat kun je prima uitbesteden, zodat jij alleen nog doet waar je gelukkig van wordt.

3. Maak een planning

We hebben helaas niet allemaal een personal assistant die je dag indeelt en je herinnert aan afspraken en to do’s. Daarentegen kun je dit ook prima zelf. Begin iedere dag met 5-10 minuten planning. Pak je agenda erbij en deel je dag in. Zo weet je meteen wat er die dag van je verwacht wordt én kun je een tijdsplanning maken. Dit levert je enorm veel rust op gedurende de rest van de dag. Je bent immers niet meer de hele dag aan het plannen, maar voert simpelweg je planning uit.

4. Geniet!

In de categorie, snelle fixes: geniet! Dit kun je heel snel en eenvoudig toepassen op je dagelijkse bezigheden. Probeer zo min mogelijk op de automatische piloot te doen, maar leef in het moment. Geniet van het uitzicht op weg naar je werk, zelfs bij regenachtig weer! Lunch niet achter je bureau, maar ga er even goed voor zitten. Smeer je boterham met iets wat je écht lekker vindt en geniet van je broodje in plaats van hap-slik-weg- en weer aan de slag. Sta je langs de lijn bij de voetbalwedstrijd van je zoon of dochter? Denk dan niet aan de harde wind, of die luidruchtige ouders een stukje verderop, maar kijk naar de gezichtjes van die sportende kids en geniet van hun plezier.

5. Reset

Ctrl+Alt+Del, zelfs de beste pc heeft wel eens een reboot nodig. Als je pc altijd op ‘slaapstand’ staat wordt hij alleen maar trager. Af en toe uitzetten is hartstikke goed voor de levensduur en snelheid van je pc. Dit geldt net zo goed voor jouw persoonlijke computer, je hersenen. Pak iedere dag, of tenminste enkele keren per week een paar minuten om te resetten. Breng je ademhaling naar beneden. Zet je klok op 1 minuut en het aantal ademhalingen. Breng je ademhaling eerst naar 10 keer per minuut en eindig wanneer je zelfs 4-6 keer per minuut ademhaalt. Ook al beheers je de balanceeract tussen werk en privé nog niet volledig, binnen die paar minuten ben jij wél in balans.

Please ontzorgt ondernemers al jaren door de volledige personeelsadministratie, en alles wat komt kijken bij het juridisch werkgeverschap, over te nemen. Zo kun jij lekker blijven ondernemen zonder je zorgen te maken over ziektekosten, verzekeringen, salarisstroken en arbeidsovereenkomsten. Ben je benieuwd of jij dankzij de dienstverlening van Please ook meer rust en balans krijgt? Bel ons gerust via 0492 388 888. We vertellen je graag meer over de mogelijkheden.

Gerelateerde artikelen

Succesfactoren familiebedrijf

Om creatief te zijn, moet je je hoofd leeg hebben

Valkuilen voor retailers

Infographic: De 7 belangrijkste maatregelen van de WAB

Charlotte Bastiaans | Business Manager | Please

Part 2: the making of werkgeverskracht met… Charlotte

Een zieke werknemer, wat nu?

Werk | Please

Blog van onze backoffice-expert

Werk | Please

Algemeen directeur Please over mislukken polderoverleg