Terug naar overzicht

Belangrijke regels rondom voorjaarsfeestdagen

Goede Vrijdag, Pasen, Koningsdag, Hemelvaart en Pinksteren, we zitten er middenin. Allemaal voorjaarsfeestdagen waarbij het merendeel van Nederland geniet van een vrije dag. Maar wat zijn de regels eigenlijk omtrent bedrijfssluitingen en het vrij geven van je personeel op een feestdag? Heel eenduidige regels zijn er niet, maar Please heeft de belangrijkste zaken om rekening mee te houden onder elkaar gezet.

Nederland kent nationale algemeen erkende feestdagen. Op deze dagen zijn medewerkers van overheidsinstellingen en het reguliere bedrijfsleven vrij, ziekenhuizen en de NS draaien zondagsdiensten. Maar voor horeca- en winkelondernemers is het anno 2017 helemaal niet zo vanzelfsprekend om dicht te gaan op een nationale feestdag. Integendeel, feestdagen zijn ook vaak de dagen waarbij er extra omzet gemaakt kan worden.

Cao

Hoe weet je als winkelier of horecaondernemer wanneer jouw personeel op een feestdag recht heeft op een vrije dag of niet? In de wirwar van regels is dat niet altijd duidelijk, en het verschilt per branche. In veel gevallen staat in de cao vermeld welke regels er gelden op welke feestdagen. Ook vind je hierin de toeslag die bovenop het salaris komt als het personeel toch op een feestdag moet werken. Handig voor ondernemers, want dan weet je meteen op welke extra salariskosten je moet rekenen wanneer je je zaak op een feestdag openhoudt.

Vakantiedag 

Medewerkers kunnen natuurlijk wanneer zij geen recht hebben op een vrije dag, een vakantiedag opnemen. Vraag bij je werknemers wie van plan is vrij te nemen tijdens een feestdag, zodat je de personeelsbezetting tijdig kunt regelen.

Wettelijke regels

Voor winkeliers bestaan er geen wettelijke regels over openingstijden. Wij adviseren retailondernemers daarom de Winkeltijdenwet te raadplegen. Het uitgangspunt van de Winkeltijdenwet is dat de winkels op zon- en feestdagen gesloten zijn. Maar gemeenten kunnen winkeliers toestemming geven om hun winkels op deze dagen toch te openen. Dit is echter geen verplichting. Vraag eventueel ondernemers uit de buurt of zij op de betreffende feestdag geopend zullen zijn.

Uiteraard kunnen onze Please-adviseurs alle regels rondom feestdagen haarfijn voor je uitzoeken. Dus twijfel je nog over de toeslagen die gelden voor jouw personeel of de regels binnen de cao, neem dan gerust contact met ons op!