Terug naar overzicht

Arko van Brakel – Zo kun je blijven ondernemen

Een bedrijf runnen is topsport. Ondernemers zijn vaak aanvoerder, verdediger en vliegende keep in één. Maar wat als je als topatleet opeens een blessure oploopt en tijdelijk niet in staat bent om al die rollen te vervullen? Het overkwam ondernemer en business coach Arko van Brakel. In Please Magazine vertelt hij zijn verhaal en geeft tips over hoe je toch kan blijven ondernemen.

“In het begin denk je nog even dat het business as usual is”

Arko van Brakel is medeoprichter van het Semco Style Institute, samen met de Braziliaanse ondernemer Ricardo Semler. Deze organisatie heeft als missie om mensen binnen een onderneming beter te laten performen door meer balans te creëren tussen werk en privé. Eind vorig jaar ondervond Arko zelf hoe het is om op halve kracht te moeten werken. Hij kwam lelijk ten val op een ijzige skipiste. Met een schouder uit de kom en een verbrijzelde knie werd hij afgevoerd naar het ziekenhuis, waar hij een complexe operatie onderging. “Het waren echt heel zware maanden”, zegt hij. “Ik voelde me verder redelijk gezond, maar je bent met zo’n dubbel trauma echt compleet onthand. In het begin denk je nog even dat het business as usual is. Maar als je lijf moet herstellen kost dat zoveel energie dat je maar op halve kracht kunt werken.”

“Mijn revalidatieperiode was een lesje in prioriteiten stellen”

Toch deed Van Brakel er alles aan om ook tijdens zijn herstel zijn bedrijf draaiende te houden. ”Ik heb fysieke afspraken naar Skype-gesprekken omgezet, chauffeurs ingehuurd, zaken overgedragen aan collega’s – alles om maar zoveel mogelijk te kunnen blijven doen wat nodig was. Maar hoewel iedereen begrip toont en bereid is zich aan te passen, is het toch niet hetzelfde. Het lijkt wel alsof je, als je je voorzichtiger moet bewegen, ook voorzichtiger gaat ondernemen.”

“Niet bij de pakken neer gaan zitten, maar doorpakken”

Over de periode na zijn ongeluk schreef hij een online column die in korte tijd talloze keren werd gedeeld. Van Brakel: “Ik merkte daarin op dat ik me eigenlijk alleen maar gefocust heb op wat er wél nog kon, in plaats van wat er niet kon. Dat is volgens mij iets wat ondernemers typisch doen. Niet bij de pakken neer gaan zitten, maar doorpakken. Feitelijk was ik volledig arbeidsongeschikt. Maar ik heb alle belangrijke dingen, zoals lezingen, gewoon gedaan. Want arbeidsongeschikt zijn is geen optie voor een ondernemer. Als je echt dag in, dag uit bezig bent met wat je bezielt, dan wil je gewoon niet thuis op de bank zitten. Dan maar in een rolstoel het podium op.”

“Ik dacht dat ik alles kon – maar geen enkel mens kan alles”

Van Brakel herstelt naar eigen zeggen ‘belachelijk snel’. Dat is volgens hem te danken aan het feit dat hij heel fit was toen het ongeluk gebeurde. “Ik sportte vijf keer per week, dus ik was echt in super goede conditie. Daar heb ik veel profijt van gehad.”

Toch weet hij uit eigen ervaring dat het ook anders kan lopen. “Ik heb in het verleden ook wel eens een burn-out gehad, en toen was werken echt geen optie. Ik had symptomen van een zware hersenschudding en kon eigenlijk geen normaal gesprek voeren. Dan moet het gas eraf, anders beschadig je je bedrijf alleen maar. Voor mij was dat echt een wake-up call: ik dacht dat ik alles kon – maar geen enkel mens kan alles. Iedereen heeft zijn beperkingen, en ik ook. Vanaf dat moment ben ik veel meer gaan letten op de balans in mijn leven en veel gezonder gaan leven. Ik durf nu wel te stellen dat mij dat niet nog een keer overkomt.”

“Ik probeer net als een topsporter mijn energie zo goed mogelijk in te zetten”

Veel sporten heeft Van Brakel behalve fysieke fitheid ook nog iets anders gebracht. Hij zegt: “Als je traint doe je dat met een doel voor ogen. Dat helpt me nu ook heel erg: ik kan bijna met de doelgerichtheid van een topsporter aan mijn herstel werken. Ik probeer net als een topsporter mijn energie zo goed mogelijk in te zetten. Ik luister goed naar mijn lijf en maak bewust keuzes in wat ik wel en niet doe. Zodat ik snel herstel en toch kan blijven ondernemen.”

Tips! Zo kun je blijven ondernemen

Op de vraag of hij tips heeft voor ondernemers om mentaal fit te blijven, zegt Van Brakel: “Jazeker. Mijn eerste advies vloeit voort uit wat ik nu doormaak: zorg dat je fysiek in goede conditie bent. Dat is geen garantie, iedereen kan ziek worden, maar zorg er wel voor dat je de kans vergroot dat je fit blijft. Het zijn ontzettende dooddoeners, maar bewegen en gezond eten zijn zó belangrijk als je de druk van het ondernemerschap voelt.

Mijn tweede advies heeft te maken met die focus: gebruik je energie voor dat waar je goed in bent. Want als je dingen doet waar je kwaliteiten niet liggen of waar je geen plezier in hebt, dan kost dat je enorm veel energie. En dat gaat uiteindelijk ten koste van je mentale fitheid. Die dingen kun je dan beter aan andere mensen delegeren of uitbesteden. Ik zeg altijd: je moet als ondernemer bewust áán de business werken in plaats van in de business. Dat is wat mij betreft cruciaal om mentaal fit te blijven en genoeg energie te houden voor de uitdagingen van het ondernemerschap.”

Lichamelijk én mentaal fit zijn is als ondernemer erg belangrijk. Lees meer tips om mentaal fit te blijven in: Overbelast als ondernemer? Zo lost je dat op!
Wil je weten hoe ook jouw onderneming financieel fit blijft? Frank Peters – accountant bij HLB Van Daal & Partners – geeft advies. Lees verder: Is jouw onderneming financieel fit?