Als er wat gebeurt, kan ik door met mijn werk

Als zelfstandig ondernemer met vijf winkels kreeg Geert Bergsma kort na 2000 te maken met een langdurig zieke medewerker en met een medewerker die niet functioneerde. De energie die dat kostte deed hem besluiten over te stappen op payroll. 

Ook in zijn huidige high end winkel in het Amsterdamse Magna Plaza zet hij zijn medewerkers in via Please, zodat hij kan doen waar hij goed in is: die nét even andere tas verkopen.

Van 1 naar 5 winkels

“Ik ben in 1999 begonnen en had op zeker moment vijf tassenwinkels. De zaken liepen geweldig: net als de sneaker werd de rugzak van iets dat alleen maar functioneel was een fashion en lifestyle product. Maar zo rond 2012 zakte de handel enorm in als gevolg van de opkomst van grote online aanbieders, zoals Coolblue en TravelBags.nl. Ik werd daardoor gedwongen iets nieuws te bedenken. Dat is the Amsterdam Baghouse geworden: een tassenwinkel die nét even andere tassen verkoopt, met een echt Amsterdams ‘local hero’ gevoel waar toeristen en dagjesmensen dol op zijn.

Mijn oude onderneming heb ik uiteindelijk geliquideerd – gelukkig werkte ik al met Please, dat maakte het administratief eenvoudiger om dit te doen. Nu werk ik met twee fulltime medewerkers en een parttimer. Ook weer via Please, want het voordeel is dat als er wat gebeurt, ik in ieder geval verder kan met mijn werk.” 

Negatieve energie

“Als ondernemer heb ik meegemaakt wat er gebeurt als een medewerker langdurig ziek is en je in een re-integratietraject terecht komt. Het kostte mij enorm veel negatieve energie: bellen met verzekeraar, bellen met de bedrijfsarts, de Ziektewet, het is wel het laatste waar je als kleine ondernemer op zit te wachten. En zo heb ik nog een ervaring gehad met een medewerkster die bij ons niet helemaal op haar plek zat. Dat kan gebeuren, maar als ondernemer ben je wel degene die daar helaas de rekening voor betaalt. Ik ben er niet aan onderdoor gegaan, maar dat nooit meer.”

Flexibiliteit en minder risico

“Via mijn vader, een oud-retailer, ben ik op zeker moment bij Please terecht gekomen. Vanaf dat moment was ik veel flexibeler. Het overkwam me daarvoor nog wel eens dat iemand tijdens zijn of haar proeftijd een prima indruk maakte, om vervolgens de kantjes eraf te gaan lopen tijdens de rest van het halfjaarcontract. Met Please kan ik meerdere contractvormen inzetten en loop ik minder risico bij ziekte van mijn medewerker(s).”

Lees het verhaal van Amsterdam Baghouse ook in Please Magazine. Heb jij voor je onderneming ook behoefte aan meer flexibiliteit en risicobeperking rondom je personeel? Lees hier dan meer over de oplossingen met payroll. 

Gerelateerde artikelen

Zo houd je de after summer dip van je medewerkers kort

Jeugd-LIV: het minimumjeugdloonvoordeel

Het geheim van Bol.com

Digitale werving en selectie. Zo werkt het!

Werkkostenregeling | Please

Tips voor inzet van seizoenskrachten

TIPPR, de app voor horecaprofessionals

Ondernemers slecht geïnformeerd over Wet werk en zekerheid

Premier Rutte roept op tot hogere lonen in 2018